Superliga Srbije

(VIDEO) Partizan stigao 0:2 protiv Dinama, a Jovanović briljirao na penal ruletu za slavlje crno-belih

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.07.2024 20:44
Mateus Saldanja u meču sa Dinamom FK Partizan
Mateus Saldanja u meču sa Dinamom

Moskovski Dinamo je remizirao sa Partizanom 2:2 (0:0) na otvaranju "Bratskog kupa" u prestonici Rusije, na kome još učestvuju CSKA i OFK Beograd, a na penal ruletu (pobedniku dva boda, poraženom jedan) uspešniji je bio tim iz Beograda - 4:2  . Moskovljani su imali više prilika, golman Aleksandar Jovanović je sjajno branio, a kad su poveli 2:0 na pet minuta pre kraja očekivala se sigurna pobeda. Međutim, crno-beli su iskoristili dve greške i preko Nemanje Nikolića i Aleksandra Šćekića došli do remija i penala. A, tu je blistao Aleksandar Jovanović i sa dve odbrane doneo dva boda Partizanu, odnosno Beogradu.

Penal serija: Grulev 1:0, Natho 1:1, Skopincev 1:1 - brani Jovanović, M. Živković 1:2, Fomin 1:2 - brani Jovanović, 1:3 Nikolić,  Ofišor 2:3, Jovanović 2:4.

"Bila je ovo veoma teška utakmica za nas u ovom trenutku, ali zadovoljni smo rezultatom i ambijentom i naravno, hvala našoj braći i srećno Dinamu u budućnosti. Utakmica je bila teška jer je nama je ovo prvi jači meč i to protiv veoma kvalitetnog protivnika. Bili smo bolji u odbrani nego u napadu, ali ovo je novi tim", rekao je Stanojević posle utakmice.

Beogradski tim je imao prvu pravu proveru, pokazali su solidnu partiju, pre svega u fazi taktike, discipline u igri, ali u ovoj fazi priprema videlo se i na čemu još treba da se radi.

Trener Partizana Aleksandar Stanojević izveo je trenutno najjači sastav koji je mogao, sa osmoricom stranaca, jer je nasuprot sebe imao odličan tim Dinama kome takođe sezona počinje 20. jula. Jasno se videlo od starta kako se crno-beli brane, da im je ofanzivna orijentacija bazirana na osvajanju druge lopte i brzih tranzicija. Taktički solidan, disciplinovan 

Očekivano je mnogo uigraniji tim Dinama imao više od igre, tečnije akcije, a golman Aleksandar Jovanović je još jednom dokazao klasu. On je bio razlog što se na odmor otišlo bez prednosti za domaćina. Imao je dve sjajne intervencije pred Makarovim i Tjukavinom, dva puta je odbrana crno-belih bila izigrana pasovima iza leđa, ali najbolji strelac Dinama Tjukavin je oba puta promašio zicere. Na kraju je Makarov u nadokandi raspalio sa 16 metara i dobro uzdrmao prečku.

Bilo je sigurno nekih stvari u defanzivi kojima Stanojević nije bio zadovoljan, ali Mujakić se pokazao kao dobra investicija, Arijaga kao neko ko će koristiti stabilnosti na poziciji zadnjeg veznog. Međutim, bilo je i nekoliko odličnih napada crno-belih, obe po krilima koje su se završavale prizemnim centaršutevima. Međutim, veoma pokretljivi Mateus Saldanja je i u 17. (na pas Antića) i u 36. (centaršut Kalulua) za malo zakasnio da "ugura" loptu u mrežu. Sudija Čebin nije hteo da kvari meč, mada je bez problema mogao da isključi Kutickog kada je u 37. minutu oborio Saldanju rukama kao poslednji igrač.

Brojne promene u nastavku igre koje su izvršili obojica trenera doprinela je nešto slabijem tempu, ali i ne tako tečnim i osmišljenim akcijama. Mogao je pre nego što je izmenjen Kalulu da promeni rezultat iz kontre, ali je bio neodlučan i umesto šuta iskosa pokušao (neuspešno) da asistira. Golman Jovanović je i u 65. minutu izašpao kao pobednik u duelu sa napadačima Dinama. Ovog puta je neutralisao jak udarac Gruleva sa nekih 12 metara.

Preuzeo je incijativu Dinamo u psolednjih 20 minuta meča i poveo je sjajnim golom štopera Lepskog u 74. minutu. Posle kornera, lopta se u rikošetu odbila do mladog štopera koji je iz okreta šutirao i skinuo "paučinu" u rakljama gola Jovanovića. Pokušali su crno-beli da dođu do remija i penala, ali Dinamo je iz kontre uspeo da osigura trijumf. Lestvoj je bio asistent, a Grulov strelac.

Međutim, već u sledećoj akciji crno-beli su smanjili prednost Moskovljana. Severina je prošao dvojicu igrača, a Nikolić je povratnu loptu sa šest metara lako sproveo u mrežu. I to nije bio kraj, jer je golman Kudrovec ispustio loptu, a Aleksandar Šćekić se zahvalio na poklonu, doneo izjednačenje. A, onda je Šćekić u nadoknadi uspeo sa gol linije da izbaci loptu i uvede meč u penale.

U uvertiri prvog meča na "Bratskom kupu" održan je i koncert na stadionu, a u startnoj postavi Dinama prvih pet minuta bili su nekadašnji igrači kluba Jovan Tanasijević i Ruslan Pimenov. 

TV Arena sport/ Screenshot

 
Dinamo - Partizan 2:2 (0:0) - 2:4 penalima

Stadion: Dinama.
Sudija: Sergej Čeban.
Strelac: Lepski u 76, Grulev u 87. za Dinamo, a Nikolić u 88, Šćekić u 90+1. minutu za Partizan.

DINAMO MOSKVA: Lunjov (od 60. Kudravec) - Tanasijević (od 5. Besmetrni, od 46. Dasa), Kuticki (od 76. Nazarenko), Majstorović (od 46. Lepski), Laksat (od 60. Okišor)- Makarov (od 65. Lesovoj), Gagnidze (od 46. Skopincev), Fomin, Gladišev - Pimenov (od 5. Bitelo), Tjokavin (od 46. Grulev).

PARTIZAN: Jovanović - De Medina (od 60. M- Živković), Mujakić, Marković (od 50. Filipović), Antić - Ariaga (od 60. Šćekić), Ovusu (od 46. Severina) - Goh (od 60. Janković), Zahid (od 60. Natho), Kalulu (od 60. Nikolić) - Saldanja (od 55. Jovanović).

 

 


"Bratski kup" u Moskvi

Dinamo - Partizan 2:2 (0:0) - 2:4 penalima
/Lepski 76, Grulev 87 - Nikolić 88, Šćekić 90+1/

CSKA - OFK Beograd (4. jul, 18.30)
Dinamo - OFK Beograd (6. jul, 14.30)
CSKA - Partizan (7. jul, 18.30)