Superliga Srbije

Ukupan dug drastično manji od godišnjeg prihoda: Generalni direktor Zvezde hvali finansijski rast šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.06.2024 15:03
Zvezdan Terzić, direktor FK Crvena zvezda, zadovoljan poslovanjem kluba MN Press
Zvezdan Terzić, direktor FK Crvena zvezda, zadovoljan poslovanjem kluba

Paralelno s vrhunskim sportskim rezultatima, prema rečima generalnog direktora Zvezdana Terzića, FK Crvena zvezda ostvaruje i važne pobede na finansijskom polju. Što je potkrepljeno zvaničnim podacima predočenim skupštinskim delegatima na njihovom današnjem, redovnom okupljanju na najvećem stadionu u Srbiji. 

Uvid u iste kaže da je osvajač jedne evropske i svetske titule ponovo stabilna sredina, pravi ambijent za rad ekipe i struke, te mamac za saradnike svih profila, jer su crveno-beli u stanju da izmiruju preuzete obaveze.  

"Govoreći o finansijama za prethodnu godinu, mogu da kažem da smo završili u plusu, sa ukupnim prihodom od 68.000.000 evra. U tekućoj godini smo za prvih šest meseci ostvarili prihod od 55.000.000 evra i time već ispunili finansijski plan za celu godinu. Finansijski podaci zaprethodnih 10 godina su vrlo jasni i precizni: Imali smo 373.000.000 evra prihoda, od toga 308.000.000 evra iz inostranstva, što čini 83 posto od naseg ukupnog prihoda. Imali smo za ovih deset godina, 25.000.000 evra prihoda od javnog sektora, a za isti period smo imali 42.000.000 evra plaćenog poreza u budžet Republike Srbije", počeo je nabrajanje Terzić. 

 

MN Press

Zvezdan Terzić, generalni direktor FK Crvena zvezda

Pre deceniju stanje klupske kase bilo je drastično drugačije. I sada postoji dug, ali se on bez problema otplaćuje. 

"Prosečan prihod za period od 10 godina iznosi oko 40.000.000 miliona evra godišnje. Stvorili smo od Crvene zvezde finansijski samoodrživ sistem. U potpunosti je rešen nasleđen dug prema svim finansijskim institucijama. Crvena zvezda je 2014. godine imala 64.000.000 evra dug i 8.000.000 evra godišnji prihod. To znači da je klub tada imao dug u visini od 8 svojih godišnjih prihoda.

Danas je ukupan dug kluba drastično manji odjednog godišnjeg prihoda. Finansijski pokazatelji bi danas bili i bolji da nismo pretrpeli finansijski minus u rasponu od 25 do 30 miliona evra zbog epidemije korona virusa. Pandemija korona virusa nam je odnela dvogodišnji planirani prihod od ulaznica i transfera, a onemogućena nam je i revanš utakmica za Ligu šampiona posle remija na Kipru sa Omonijom".

Iskusni sportski radnik imao je potrebu da još jednom podseti na situaciju u kojoj je zatekao Crvenu zvezdu. 

"Krenuli smo 2014. godine od kluba koji je bio u ambisu stečaja, blokada, izgubljene UEFA licence, sa preko 100 tužbi i još mnogo drugih u tom trenutku nerešivih problema. Možda i najveći problem Crvene zvezde u tom trenutku je bio što nije imala tim, vecina igrača je tada zbog ogromnih dugovanja napustilo klub. Trenutno je situacija sledeća: Imamo igrače čija je tržišna vrednost danas 76.000.000 evra.

U ovoj godini očekujemo ukupan prihod od preko 70.000.000 evra. Najveći udeo u strukturi našeg prihoda dolazi od UEFA nagrada i transfera igrača (70 posto). To je možda i najveći problem jer su to varijabilni prihodi koji direktno zavise od naših sportskih rezultata. Nažalost, zbog ambijenta i tržišta TV prava u kome egzistiramo i radimo to se teško može promeniti...".

Generalni direktor kluba osvajača rekordnog broja domaćih titula boljitak ilustruje poslednjim zaključcima revizora. 

"U većini klubova Evrope ključni izvori prihoda su TV prava (koja u proseku cine 40 posto ukupnih prihoda), sponzorstva (30 posto) i ulaznice (30 posto), a koji su ujedno i sigurni fiksni prihodi. U ovih prvih sedam meseci 2024 godine, ostvarili smo rekordan prihod od transfera igrača i nadamo se da ćemo do kraja godine doći do iznosa od oko 40 miliona evra. Bruto plate i premije učestvuju do 60 posto u godišnjem rashodu kluba što je u okviru finansijskih preporuka UEFA i u skladu sa praksom klubova koji važe za finansijski disciplinovane.

Revizori su po prvi put uklonili iz svog godišnjeg izveštaja tačku koja se odnosila na upozorenja o kontinuitetu I perspektivi poslovanja kluba. Ta izmena predstavlja potvrdu od strane nezavisnih revizora da je klub finansijski stabilan i da postoje čvrste osnove za očuvanje poslovne i finansijske sigurnosti, te održivosti u budućem periodu. Cilj je da u narednim godinama prihodujemo između 60.000.000 i 70.000.000 evra godišnje".

 

MN Press

Zvezdan Terzić, generalni direktor FK Crvena zvezda

Tokom prethodnih godina u Ljutice Bogdana je napravljen i značajan iskorak kada je u pitanju omladinska škola, pa sada taj nekada zapostavljen klupski segment donosi lepu zaradu. Zvezdini klinci su sve zanimljiviji stranim skautima, pa se fino prihoduje od njihovih transfera. 

"Ostvareno je 60.000.000 evra prihoda od prodaje igrača iz Omladinske škole, uz ulaganje od 30.000.000 evra. Broj reprezentativaca koje imamo u mlađim selekcijama jasno pokazujemo koliko dominiramo. Kompletno smo obnovili infrastrukturu za Omladinsku školu. Oformili smo B tim i elitnu grupu gde nasih dvadesetak najtalentovanijih dečaka treniraju i žive pod posebnim tretmanom.

Trenutno je situacija takva da smo u januaru realizovali transfere naših talenata po do sada rekordnim iznosima transfera za tako mlade igrače. U kadetskoj reprezentaciji Srbije koja je igrala polufinale Evropskog prvenstva smo imali čak 11 fudbalera koji su istinska vrednost našeg kluba. Cilj naše Omladinske škole je produkcija i afirmacija mladih igrača uz dalje povećanje prihoda od njihovih transfera od kojih očekujemo svake godine prihod od 12.000.000 do 15.000.000 miliona evra".

Terzić je potom istakao da je klub tokom decenije za nas investirao 11.000.000 evra u infrastrukturu.

"Kompletno je obnovljena stadionska infrastruktura, kao i infrastruktura celokupnog trening centra prvog tima i Omladinske škole. Izgrađena je nova moderna zgrada za trening prvog tima i mediko blok, a uz to su naši prvotimci dobili i dva nova terena. Trenutno završavamo nove najmodernije terene za našu Omladinsku školu sa pratećim sadržajima.

I ono što je veoma važno da se naglasi, sve ove radove na infrastrukturi smo finansirali iz našeg tekućeg poslovanja bez dodatnog zaduživanja. Na kraju, hoću svima vama da se zahvalim na uspešnoj saradnji i iskrenoj podršci tokom ovih 10 godina uz čvrsto obećanje da će Crvena zvezda nastaviti da pobeđuje, osvaja titule i generalno raste kao klub", rekao je generalni direktor crveno-belih.