Serija A

(VIDEO) De Hea: Ne potenciram penale, već igru Fiorentine

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.10.2024 08:34
Davide De Hea brani penal Ernandezu Tanjug/Massimo Paolone/LaPresse via AP
Davide De Hea brani penal Ernandezu

Nedelju u Ligama Top 5 obeležili su golmani. Paulo Gazaniga (Đirona) je odbranio tri udarca (dva dosuđena penala) sa 11 metara protiv Bilbaoa, a Španac Davide De Hea (Fiorentina) je zaustavio dva jedanaesterca igračima Milana. 

Jedan od najboljih golmana na svetu u 21. veku je pauzirao godinu dana i kada je izabrao Fiorentinu mnogi su taj potez okarakterisali kao očajnički. Postojali su i komentari 'niko ga više i ne traži'.

Međutim, bivši golman Atletiko Madrida i Mančester junajteda je za pet mečeva dostigao vrhunsku formu, branio je protiv Milana kao "đavo", odbranio dva penala Teu Ernandezu i Tamiju Ejbrahamu, imao ukupno sedam odbrana. Treba reći da su navijači videli tri odbranjena penala na susretu jer je jedan zaustavio i golman Milana Menjon (Mojze Kin).

"Verujte mi, on je 'monstrum'. Top klasa, svetska. Mogli ste da vidite da je istinski šampion. Gledamo ga mi svakog dana, zahvaljujemo mu se što je sa nama jer ne samo što je top golman, već je i persona, pravi primer saigračima", hvalio je golmana trener Fiorentine Rafaele Paladino.

Rekorder Premijer lige

Davide De Hea je rekorder Premijer lige po broju odbrana na jednom meču jer je 2017. godine u duelu protiv Arsenala imao čak 14 zaustavljenih šuteva. Junajted je dobio taj meč 3:1.

Španac je u karijeri odbranio 14 penala: četiri u dresu Atletiko Madrida, jedan u selekciji Španije U 21, sedam u dresu Mančester junajteda i dva sinoć u Firenci. Treba reći da je poslednji odbranjeni penal pred sinoćni meč bio onaj Aleksandru Mitroviću 28. maja 2023. u pobedi Junajteda nad Fulamom od 2:1.

"Neverovatna noć, sjajna pobeda. I ne žđelim da pričam o odbranjenim penalima, već o sjajnoj igri tima kako bi navijači uživali. Ova pobeda nam je veoma važna, rad poslednjih nedelja je konačno dao i pravi rezultat. Trijumf nad Milanom može da nam otvori sezonu na drugačiji način", istakao je De Hea posle meča.