Serija A

"Derbi dela Madonina" pripao Milanu: Gabija odlučio meč u 88. minutu i spasao Fonseki glavu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.09.2024 22:44
Fudbaleri Intera i Milana u duelu Profimedia
Fudbaleri Intera i Milana u duelu

Mateo Gabija oriće se Milanom večeras pošto je štoper "rosonera" u samoj završnici meča na "Đuzepe Meaci" doneo pobedu nominalnom gostu na utakmici sa Interom, postigavši drugi gol svog tima i postavivši konačnih 2:1 (1:1) u utakmici odigranoj u okviru petog kola Serije A. 

Ovom pobedom je Paulo Fonseka kupio još neko vreme na klupi sedmostrukog prvaka Evrope, s obzirom da mu je uoči derbija predočeno da će ga poraz koštati posla. Ne raduje crveno-crne samo pobeda, već i to što su bili znatno bolji tim na ovom susretu, a upravo to je ono što Portugalca ostavlja u životu, i otklanja giljotinu. 

Dva pogotka posmatrali smo u prvom delu utakmice. Mreže na "Đuzepe Meaci" je večeras načeo Kristijan Pulišić, koji je sjajnim trkom kroz srredinu terena praktično zasekao kroz odbranu "nerazura" i izašao sam pred Jana Somera. Švajcarski čuvar mreže nije mogao bolje reagovati u situaciji gde je bio ostavljen na milost i nemilost Amerikanca. 

Srećom po pomalo smušenu odbranu Intera, napad je imao svoje planove, tako da je Lautaro Martinez jednim genijalnim potezom u 27. minutu meča, uspeo da prevari čak i tako reći "navuče" tri odbrambena igrača u crveno-crnim dresovima, i idealno je dopremi Federiku Dimarku na levoj strani šesnesterca. Brzonogi Italijan nije imao nikakvih problema da loptu pošalje iza leđa Majka Menjona i tako donese izjednačenje. Može se slobodno reći da ovaj gol sumira umetnost fudbala u par sekundi. 

Iako je više golova palo u prvom delu, može se slobodno reći da je nastavak bio sadržajniji. Već u 46. minutu je Rafael Leao iz neposredne brzine uputio odličan udarac glavom, ali je Somer pokazao da je golman svetske klase, te je refleksom mačke odbranio stopostotnu priliku. 

Međutim, kao da mu je ova slava pred 75 hiljada ljudi udarila u glavu jer je minut kasnije umalo napravio kobnu grešku. Dobio je Švajcarac pas unazad, ali je lošim prijemom doveo sebe u situaciju da mora uklizavati kako do nje ne bi stigao Rafael Leao. Iz nehata je čuvar mreže Intera sa loptom pokupio i nogu Portugalca, ali je sudija Mauricio Marini posle konsultacije sa VAR sobom doneo odluku da ne pokaže na belu tačku. 

Neko vreme smo gledali zatišije, a onda je od 60. minuta počelo ponovo da pršti u Milanu. Tijani Rejneders je u 64. minutu dobio odličan pas od Leaa, i potom šutirao sa ivice kaznenog, ali je Somer uspeo da se iskupi za prethodnu glupost. 

 

 

Potom je samo 60 sekundi kasnije svoje umeće oprobao i Fikajo Tomori volejem iz šesnesterca, ali je i tada Švajcarac odoleo. Pa se u 72. minutu oglasio i Inter preko pomalo zaboravljenog Lautara. Argentinac je oprobao svoje silovit udarac, ali je Menjan pokazao da nije zarđao iako nije imao previše posla u nastavku. 

Ponovo se prenela lopta na polovinu "nerazura", te je malo po Martinezovom pokušaju, svoju fortunu oprobao i Rafael Leao iz neposredne blizine Jana Somera. Prema dosadašnjem toku meča, jasno je kakav je bio ishod ove situacije. 

Sve više je Somer ličio na nesavladivo rimsko božanstvo, prikazujući moć Jupitera, ali mu je napad "rosonera" posle višestrukih šansi i prilika, omogućenih umornom i nepažljivom odbranom, došao glave. 

Igrao se 89. minut kada je Tijeni Rejnders uputio odličan centaršut koji je glavom zahvatio Mateo Gabija i konačno provukao loptu, tamo gde do malo pre ni muva nije mogla proleteti. 

Više vremena i nije ostalo Interu da uradi nešto, a samo što u sedmom minutu nadoknade, poraz nije postao ubedljiviji. Da se samo Noa Okafor nije obrukao posle fantastične asistencije Samjuela Čukvuezea, verovatno bi Fonsekin kolega sa "druge strane ulice" mogao da se brine za zaposlenje. 

Srpski fudbaler Strahinja Pavlović ušao je u trećem minutu nadoknade, dok je Luka Jović presedeo meč na klupi Milana.

Sve mečeve Serije A možete pratiti na kanalima TV Arena Sport. 

Serija A, 5. kolo

PETAK

Kaljari - Empoli 0:2 (0:1)
/Kolombo 33, Espozito 49/ 

Verona - Torino 2:3 (1:2)
/Kastanos 12, Moskera 90+3 - Sanabrija 10, Zapata 33, Adams 79/

SUBOTA

Venecija - Đenova 2:0 (0:0)
/Busio 64, Pohjanpalo 85/

Juventus - Napoli 0:0

Leće - Parma 2:2 (1:0)
/Dorgu 39, Krstović 59 - Almkvist 90+3, Hainaut 90+5/ 

NEDELJA

Fiorentina - Lacio 2:1 (0:1)
/Gudmundson 49, 90 - Gila 41/

Monca - Bolonja 1:2 (1:1)
/Đurić 43 - Urbanski 24, Kastro 80/

Roma - Udineze 3:0 (2:0)
/Dovbik 19, Dibala 49P, Baldzani 70/ 

Inter - Milan 1:2 (1:1)
/Dimarko 27 - Pulišić 10, Gabija 89/ 

PONEDELJAK

Atalanta - Komo 20.45 (AP)

 

Standings provided by Sofascore