Serija A

"Rim nije izgrađen za dan", ali Fridkinsi misle da to mogu: Ivan Jurić dogovorio saradnju sa Romom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.09.2024 16:00
Ivan Jurić je prethodno bio strateg Torina Tanjug/Fabio Ferrari/LaPresse via AP
Ivan Jurić je prethodno bio strateg Torina

Bogati biznismen iz SAD kupi fudbalski klub i formula postaje poznata: nagle promene počnu da se dešavaju, razultati ih ne prate, trener dobije otkaz, novo perspektivno lice dođe, promene počnu da se dešavaju... Ovaj perpetum mobile funkcioniše u svakom gradu gde su se biznismeni sa zapadne hemisfere umešali u posao, a danas je samleo još jedno ime - Danijele de Rosi nije više trener Rome

Ne razumeju evidentno da fudbal ne trpi preke reakcije, nagli upliv novca bez plana rada, a pre svega, loš osećaj za igru. Međutim, novinari pišu, rezultati vrište, navijači se bune, vetar nosi, napolju sija sunce i ništa se ne menja. Videli smo na toliko primera (najbolji je Čelsijevo divljanje na tržištu) kako se postupci istaknuti u prvom pasusu odražavaju na igre. 

Verovatno da će sada ukus razočaranja osetiti i "đalorosi". Ekipu će do kraja sezone preuzeti hrvatski strateg, Ivan Jurić, koji će u zavisnosti od uspeha potencijalno dobiti ponudu za novi ugovor. Prema navodima Gazzetta dello sport-a, dogovor između Rome i bivšeg trenera Torina je postignut ekspresno, što neodoljivo podseća na dolazak De Rosija u Rim na mesto Žozea Murinja. 

Istina, slabo je išlo. "Vučica" i dalje ne zna za pobedu u novoj sezoni, a ako uzmemo u obračun i prethodnu, pet utakmica u Seriji A traje post. Stoga su Fridkinsi videli rešenje u promeni organizacije, takozvanom Gasperinijevom metodu iz Atalante, gde će se raditi na forsiranju mladih igrača. Pored iskustva u Seriji A, ovo je jedan od razloga zbog koga je izbor pao na Jurića u odnosu na Tomasa Tuhela i Edina Terzića (pitanje da li su ova dvojica uopšte bila spremna da se zaigraju u američkoj piti na italijanski način). 

 

 

Ono što bi neko morao da upita gazde je da li zapravo misle da mogu za godinu dana poverenja kupiti ustoličen i podmazan sistem razvoja igrača. Zar nije i Gasperini, uzet kao primer, već osam godina u zdravoj bergamskoj kući koja godinama deluje kao najbolja sredina za rad i napredak? 

Neko bi verovatno morao da ih podseti na izreku koja se često ponavlja u holivudskim filmovima: Rim nije izgrađen za dan!

Međutim, evidentno da će ključevi kapija večnog grada pasti u ruke Ivana Jurića, makar dok i on ne postane stara priča, zamenljiva isto koliko i neko sa renomeom Danijelea de Rosija - legende "Olimpika". Ako Toti i Rosi nisu vredeli, zašto bi tamo neki Jurić?

Sve mečeve Rome u Seriji A možete pratiti na kanalima TV Arena Sport.