Serija A

Preminuo Salvadore Toto Skilaći

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.09.2024 11:49
Salvadore Toto Skičaći Profimedia
Salvadore Toto Skičaći

Italija se jutros probudila u suzama. Fudbalski svet ostao je bez još jednog velikana. Preminuo je Salvatore Toto Skilaći, legenda italijanskog fudbala i zvezda "azura" na Mundijalu 1990. godine.

Kako prenose italijanski mediji, Skilaći je preminuo u 59. godini nakon borbe sa rakom debelog creva.

Skilačiju je dijagnostikovan rak debelog creva još 2022. godine, a nedavno mu se stanje pogoršalo, pa je primljen u bolnicu 7. septembra. Prvobitno je bilo reči da se Skilaćijevo stanje stabilizovalo, međutim došlo je do komplikacija i slavni Italijan je jutros preminuo.

Skilaći je 1990. godine bio najbolji strelac Mundijala sa šest postignutih golova. Igrao je u generaciji sa Robertom Bađom i kasnije Đanlukom Vijalijem i ostalima. Na Mundijalu 1990. je dva puta uspeo da postigne gol u grupnoj fazi protiv Austrije i Čehoslovačke, a onda je pogađao i u osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i plej-ofu za treće mesto protiv Engleske. 

Skilaći je u karijeri igrao za Mesinu, Juventus, Inter i Džubilo. Sa Juventusom je 1990. godine osvojio Kup Italije i Kup UEFA. Sa Interom je 1994. godine stigao do trofeja Kupa UEFA. Pored Zlatne kopačke, osvojio je i Zlatnu loptu.

Iza njega su ostala supruga Barbara i troje dece Džesika, Matija i Nikol.