Serija A

Lukman je bog u Bergamu: Nigerijac zavrteo Fiorentinu koja i dalje ne zna za trijumf

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.09.2024 16:54
Ademola Lukman proslavlja pogodak Profimedia
Ademola Lukman proslavlja pogodak

Čudno je bilo gledati Atalantu kako je Inter praktično ponižava u trećem kolu Serije A sa 4:0, a razlog tako ubedljivog neuspeha se već sada može objasniti jednim izostankom - kada nema Ademole Lukmana, to je neka druga "boginja". Danas je Nigerijac to i pokazao tako što je bio glavni vinovnik pobede svog kluba protiv Fiorentine na domaćem terenu rezultatom 3:2 (3:2). 

Zanimljivo, svi pogoci su pali u prvom poluvremenu, i interesantno da je ovaj meč praktično onaj koji smo gledali na kraju prošle sezone u ogledalu, kada je "viola" Vinćenca Italijana izašla trijumfalno istim rezultatom, sa takođe svim golovima postignutim u uvodnih 45. minuta. 

Nikoga ne treba da začudi posle ovakvog meča zbog čega su Arsenal, PSŽ, Liverpul i drugi evropski velikani bili spremni na odrešivanje kese za Nigerijca. Praktično svaka akcija je započinjala njegovim izbacivanjem čuvara, brzim prenosom lopte, ili nekom genijalnošću sa istom. 

Što se Fiorentine tiče, može se reći da era Rafaelea Paladina nije dobro počela, jer već četiri utakmice, "ljubičasti" ne znaju za pobedu. Do sada nisu ni znali za poraz, ali se Lukman postarao da ih sa njime upozna namestivši jedan, i postigavši treći gol svog tima. 

Iako je "boginja" dominirala, Firentinci su bili ti koji su stekli ranu prednost. Kristijano Biragi je u 15. minutu namestio loptu za korner, i ubacio je u šesnesterac. Nekako se ona izmigoljila van opasne zone, ali ju je tamo idealno vratio Rolando Mandragora. Njegov centaršut je uhvatio Robin Gosens, međutim, Marko Karneseki je bio odlično postavljen te je sprečio pogodak u prvom navratu. Odbitak koji je pokupio Lukas Martinez Kvarta jednostavno nije mogao, i tim Rafaelea Paladina je stekao vođstvo. 

Samo šest minuta je bilo dovoljno Lukmanu da izravna rezultat. Sjajnim driblingom po levoj strani je izbacio Edoarda Bovea, a potom u "trepavicu" pogodio Matea Retegija, koji je bio tek egzekutor njegove volje. 

Nastavio se snažan tempo meča, u 32. minutu smo videli novu promenu na semaforu. Gosens je ovaj put sa ivice kaznenog ubacio loptu kroz loše postavljene centralne bekove Atalante, a tamo je pas u pogodak pretvorio Mojze Ken. 

Da je u pitanju neka normalna utakmica, bez nekog Lukmana, verovatno da bi ovo bio krajnji skor poluvremena, ali potpuno suprotno smo videli u Bergamu danas. Dobili su fudbalere Đanpjera Gasperinija prekid na desnoj strani, a centrirao je Ederson. Njegova lopta je savršeno došla do skočnog Šarlsa de Katelarea, a ovaj je glavom uspeo da ponovo savlada Davida de Heu. 

To nije bilo sve. Manje od minuta kasnije (45+1), nigerijski napadač je rešio da ovaj put počasti sebe, pošto je kod prvog gola bio darežljiv prema saigračima. Dobio je vanrednu loptu u prostor od De Katelarea, a potom je izbacio driblingom dvojicu defanzivaca "viole" i proturio "fudbal" u bliži ugao španskog golmana za kraj poluvremena.

 

 

Za nastavak se može reći da je bio jednako uzbudljiv, ali ni blizu efikasan. Koliko je lopta slušala domaćine u prvom, toliko ih je u nastavku mučila u samoj završnici.

Lukman je u dva navrata sam izlazio pred De Heu, ali je Španac jednom izašao pobedonosno, dok mu je u drugom navratu pomogao Nigerijac prebacivši loptu preko gola. Identične šanse su imali i De Katelare i Davide Zapakosta (koga je Ademola proigrao), ali nijedna od ovih prilika nije iskorišćena. Zanimljivo, sve ove prilike su nastale iz tranzicije po levoj strani domaćina, tako da će Paladino morati da porazmisli da li su Biragi i Gosens kadri da se nose sa izazovima protiv najvećih, naročito što se za ovu sezonu u Firenci šuškalo o iskoraku u prvenstvu. 

Može se reći da je jedina (relativno) konkretna prilika za izjednačenje "viole" došla u 86. minutu, kada je Dodo probio po desnom boku, a njegovu visoku loptu nije uspeo da zahvati Ken, čiji se negativni niz sa Atalantom i danas nastavlja. 

Na kraju je "boginja" zaradila tri boda i sada sedi na osmom mestu sa šest bodova, dok je Fiorentina 14. sa tek tri poena na tabeli. Sve mečeve Serije A možete pratiti na kanalima TV Arena Sport. 

Serija A, 4. kolo

subota

Komo - Bolonja 2:2 (1:0)
/Kazale ag 5, Kutrone 53 - Kastro 76, Iling Džunior 90+1/

Empoli - Juventus 0:0

Milan - Venecija 4:0 (4:0)
/Ernandez 2, Gabija 16, Pulišić 25, Abraham 29 pen/

nedelja

Đenova - Roma 1:1 (0:1)
/De Vinter 90+5-Dovbik 37/

Atalanta - Fiorentina 3:2 (3:2)
/Retegi 21, De Katelare 45, Lukmam 45+1 - Martinez 15, Ken 32/

Torino - Leće 0:0 
Kaljari - Napoli 18.00 (AS1)
Monca - Inter 20.45 (AS1)

ponedeljak

Parma - Udineze 18.30 (A1P)
Lacio - Verona 20.45 (A1P)

 

Standings provided by Sofascore