Serija A

Slab početak za Fonsekin Milan: "Rosoneri" izvukli glavu sa roga bika u foto finišu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.08.2024 22:54
Alvaro Morata postigao je gol na svom debiju u Seriji A u dresu Milana Profimedia
Alvaro Morata postigao je gol na svom debiju u Seriji A u dresu Milana

Tek što je počelo prvo kolo u najvišem rangu italijanskog šampionata, a već smo videli svaku favorizovanu ekipu kako prosipa bodove tamo gde to nikako ne bi smela da čini. Nakon što su Inter i Fiorentina udelili po bod Đenovi i Parmi, sada je i Milan zaklecao na startu Serije A, i rešio da nastavi sa poklonima velilkana, remizirajući sa Torinom rezultatom 2:2 (0:1) na svom terenu. 

Na "San Siru" je era Paola Fonseke otpočela neuspehom, i možda bi mogao italijanski stručnjak dvaput da porazmisli pre nego što sledeći put najavi preuranjeni kraj prelaznog roka, s obzirom da je danas bilo evidentna neophodnost novopridošlica. 

Bezdan su Milanu otvorili Malik Tija, koji je užasnom reakcijom u 30. minutu stavio svoj tim u zaostataka autogolom, odnosno Duvan Zapata, koji je iskoristio nepažnju Fikaja Tomorija i prethodnopomenutog štopera "rosonera" u 68. minutu. Oni koji su ublažili gorak ukus svojim golovima zovu se Alvaro Morata (89) i Noa Okafor (90+4)

Utakmica je tekla prilično bezazleno na početku - i po Majka Menjona, i po Vanju Milinkovića-Savića. Pored nekoliko slabih pokušaja, jedino je vredan izdvajanja onaj Kristijana Pulišića (17) u prvih 20 minuta. Međutim, kada je opao inicijalni pritisak "rosonera", došlo je do šoka. 

Apsolutno prvi opasniji napad "bikova" završio se pucanjem u sopstvene noge defanzive Milana. Duvan Zapata je sa levog boka vrlo dobro uposlio Raula Belanovu, a ovaj je iz nezgodne pozicije glavom uspeo da pogodi stativu. Međutim, lopta se odbila van ispred gol linije, ali se za njen kobni prelazak postarao nespretni Malik Tija, i tako posle pola sata igre stavio svoj tim u zaostatak. 

Malo je ovaj pogodak razgalio Torino, tako da su osam minuta kasnije mogli da dupliraju vođstvo, ali je Majk Menjan odlično reagovao na razoran udarac glavom Zapate. 

U 41. minutu je Rafael Leao imao najbolju priliku da vrati svoj tim u život. Hitrim trkom je pobegao zadnjoj liniji "bikova" izašao sam pred Milinkovića-Savića, ali ga je srpski čuvar mreže pročitao i odbranio čist zicer. 

Ako je neko briljirao među "rosonerima", to je bio Menjan, koji je u 45. minutu odbranio veoma dobar šut Ivana Ilića sa ivice kaznenog prostora, i tako onemogućio srpskom reprezentativcu da pred odmor baci Milan u veći bedak. 

Za kraj prvog dela, u trećem minutu nadoknade, Luka Jović, koji je bio starter na ovoj utakmici, zapretio je glavom, ali je loptu prebacio preko gola što je i odvelo obe ekipe na odmor. 

U prvih pet minuta nastavka, Kristijan Pulišić je uspeo da dva puta zaredom zapreti - prvi put tako što je prešao srpskog čuvara mreže, ali i tako doveo sebe na ivicu mrtvog ugla, zbog čega je pogodio spoljni deo mreže, i drugi, kada je imao lepu poziciju za udarac, ali ga leva noga po običaju nije slušala. 

Pritisak Milana se nastavio, i umalo je urodio plodom u 63. minutu. Nešto ranije je Jovića zamenio Alvaro Morata, a evropski šampion je odmah došao u priliku. Ušao je u kazneni i došao blizu golu, ali ga je Koko omeo da šutira. Delovalo je da se radi o čistom jedanestercu, ali pri gledanju VAR tehnologije, inicijalna odluka o kaznenom udarcu je opravdano preinačena. 

Kazna za propuštene prilike, Milanu je došla pet minuta kasnije. Duvan Zapata je dobio centaršut u "trepavicu" od Valentina Lazara i suviše lako zatresao mrežu protivnika, a ostaje pitanje šta su dva igrača, Tija i Tomori, radila dok je nekadašnji napadač Atalante neometano skakutao po petercu. 

Ponestajalo je vremena Fonsekinoj ekipi, a nada se naizgled vratila u 81. minutu, kada je Morata zatresao mrežu, ali se pokazalo da je bio u debelom ofsajdu. Ipak, ako se tada upalila varnica, plamen je počeo goreti samo 180 sekundi kasnije - deluje slučajno. Naime, Rejnders je praktično iz očaja šutnuo nešto između pasa i udarca, a lopta je idealno pogodila Moratu u nogu i prevarilo Milinkovića-Savića. 

Počela je jurnjava, napadi su se nizali, sudija je dodao osam minuta, a u četvrtom se dogodilo čudo. Jusuf Musa je poslao centaršut u kazneni prostor koji je dočekao Noa Okafor. Fudbaler Milana je zakucao loptu u mrežu i razgalio čitav "San Siro", pokazavši da i kada igraju loše, "rosoneri" ne gaje gubitnički mentalitet. Ipak, ostaje utisak da je Vanja morao bolje reagovati, jer iako je lopta imala brzinu i bila upućena iz velike blizine, prošla je tačno pored našeg čuvara mreže. 

Nažalost, na utakmici nije stigao da debituje i četvrti srpski reprezentativac na utakmici, Strahinja Pavlović, mada sudeći po reakciji Milanove odbrane kod drugog gola, vrlo verovatno da će dobiti priliku na sledećem meču. 

Što se preostalog današnjeg meča u Seriji A tiče, Empoli je na svojoj "kaljuzi" remizirao u prilično nezanimljivom meču sa Moncom bez golova.

Serija A (1. kolo)

Subota

Đenova - Inter 2:2 (1:1)
/Voljako 20, Mesijas 90+2 - Turam 30, 82 /

Parma - Fiorentina 1:1 (1:0)
/Man 22 - Biragi 75/ 

Empoli - Monca 0:0

Milan - Torino 2:2 (0:1)
/Morata 89, Okafor 90+5 - Tija 30 (AG), Zapata 68/ 

Nedelja

Bolonja - Udineze 18.30 (AP3)
Verona - Načpoli 18.30 (AP2)
Kaljari - Roma 20.45 (AP2)
Lacio - Venecija 20.45 (AP3)

Ponedeljak

Leće - Atalanta 18.30
Juventus - Komo 20.45