Serija A

Đenova ukrala bodove šampionskom Interu: "Viola" daleko od one Italijanove

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.08.2024 20:38
Fudbaleri Đenove proslavljaju pogodak Žuniora Mesijasa. Profimedia
Fudbaleri Đenove proslavljaju pogodak Žuniora Mesijasa.

Zanimljiva dva duela ispratili smo danas u Seriji A. Pre svega, aktuelni prvak Italije, Inter iz Milana, ispustio je tri boda protiv Đenove u završnim minutima utakmice i remizirao sa njom u gostima rezultatom  2:2 (1:1). U pitanju je bio treći međusobni okršaj zaredom na kojem "nerazuri" nisu uspeli da oduzmu čitav plen u kući "grifona". 

Sa druge strane, Fiorentina nije bila ništa bolje sreće, tako da je i pored velikih ambicija uoči starta sezone, pokazala remijem sa novopromovisanom Parmom u gostima rezultatom 1:1 (1:0), da će dosta morati da radi kako bi dostigla željeni kvalitet. 

Na početku utakmice "nerazura", su očekivano su italijanski šampioni izgledali kao bolji rival. Imali su inicijativu, ali im je onda stigao hladan tuš i to na nesvakidašnji način. Aron Martin je centrirao sa velike udaljenosti, a Matija Bani je sa nekih 16 metara zahvatio loptu glavom. Izgledao je udarac bezopasno, ali je Jan Somer pogrešno procenio let lopte koja je završila na prečki. Odbitak je pokupio Alesandro Voljako i tako doneo neočekivanu prednost svom timu u 20. minutu utakmice. 

Ipak, ona nije trajala dugo, s obzirom da samo deset minuta kasnije, Inter dolazi do izjednačenja. Posle jedne dugačke akcije, Nikolo Barela je poslao dobar centaršut koji je pokupio Markus Turam i glavom poravnao rezultat. 

Od tog trenutka, Inzagijevi izabranici su vršili pritisak, ali se Đenova vrlo dobro držala. Mirisalo je na remi, a onda je Tura posle jedne solidne propuštene šanse donosi novo vođstvo. Fratezi je odlično uposlio svog napadača pasom u prostor, a ovaj lako završio pogotkom, međutim, dosuđen je ofsajd. Izgledalo je da je Francuz zaista bio u nedozvoljenoj poziciji, ali je VAR na nesreću "grifona" presudio u korist Intera

Očekivalo se da je to to, ali Đenova nije pala - poraz nije zaslužila, i na kraju se sa njime nije pomirila. Naime, Jan Bisek je nesmotreno intervenisao glavom kod jedne visoke lopte u šesnestercu i zakačio rukom loptu, što je sudiji Felićianu bilo dovoljno da dosudi penal. Žuniro Mesijas je inicijalno bio zaustavljen - Somer ga je pročitao - ali je odbitak bio sasvim dovoljan brazilskom momku da u 90+2. minutu donese neverovatnu rapsodiju radosti na Marasiju. 

Što se drugog današnjeg meča tiče, Fiorentina je na čistu genijalnosti kapitena Kristijana Biragija došla do jednog boda, inače bi bilo potpuno opravdano reći da je "stari" novajlija u Seriji A, Parma, zaslužila čitav plen. 

Deluje da stvari ne štimuju, a i kako bi, kada je odlazak Vinćenca Italijana obeležio početak nove ere u Firenci. Parma je povela preko Denisa Mana već u 22. minutu utakmice na asistenciju Joana Bonija, koji je iskoristio neopreznost odbrane "viole" u opasnoj zoni. 

Potom je usledila ofanziva Fiorentine, ali se ista nije isplaćivala protiv stamene odbrane protivnika. Ipak, tu je bio kapiten Biragi. U 75. minutu dobio je prekid ivici šesnesterca, ali veoma iskosa u desnu stranu. To mu naravno nije predstavljalo problem da donese bod svojoj ekipi, i tako je spase od veoma nesrećnog starta šampionata. 

Da stvari budu (umalo) gore, pobrinuo se Mario Pongračić. Nekadašnji fudbaler Salcburga je samo sedam minuta posle izjednačujućeg gola napravio problem zaradivši drugi žuti karton na svom debiju za ljubičaste. Ipak, Parma nije umela, a nije ni imala vremena da kapitalizuje na ovu brojčanu prednost tako da ostaje zadovoljena bodom. 

Serija A (1. kolo)

Subota

Đenova - Inter 2:2 (1:1)
/Voljako 20, Mesijas 90+2 - Turam 30, 82 /

Parma - Fiorentina 1:1
/Man 22 - Biragi 75/ 

Empoli - Monca 20.45 (AP2)
Milan - Torino 20.45 (AP1)

Nedelja

Bolonja - Udineze 18.30 (AP3)
Verona - Načpoli 18.30 (AP2)
Kaljari - Roma 20.45 (AP2)
Lacio - Venecija 20.45 (AP3)

Ponedeljak

Leće - Atalanta 18.30
Juventus - Komo 20.45