Serija A

Startuje Serija A na Areni: Milan i Juve bi da zaustave dominaciju Intera

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

17.08.2024 11:35
Lautaro Martinez je najvredniji igrač Intera i Serije A Tanjug/AP Photo/Alessandro Garofalo/LaPresse
Lautaro Martinez je najvredniji igrač Intera i Serije A

Serija A ili "kalčo", od danas će gurati 94. sezonu u istoriji, uz direktne prenose na kanalima TV Arena sport i samo sa jednim pitanjem: može li neko da zaustavi dominaciju Intera? Jer, plavo-crni su prošlu sezonu bukvalno obesmislili od marta meseca jer su u toj meri dominirali da su imali preko 20 bodova prednosti i na kraju završili sezonu sa "plus 19" i 94 osvojena boda: 29 pobeda, sedam remija i dva poraza uz gol razliku 89:22!

Posle nekoliko godina apstinencije, u poslednje dve sezone Serija A se vratila u sam vrh najboljih svetskih liga. Ova nova u igračima iz 20 ligaša vredi 4,83 milijarde evra, od 621 igrača čak 397 je stranaca, a najveću cenu ima prošlogodišnji najbolji strelac i lige i Intera - Lautaro Martinez (110 miliona evra).

Inter je prošle sezone bio "bauk", a ove sezone je dodatno ojačao sastav, utrošio 60 miliona evra, a pritom doveo Pjotra Zjelinskog (Napoli) i Mehdija Taremija (Porto) bez obeštećenja. Dodatni snagu u veznom redu daće Davide Fratezi, plaćen 35 miliona evra Sasuolu, te Karlos Augusto (Monca) i golman Hozep Martinez (Đenova). Trener SImone Inzagi već ima uigran tim, ove sezone neće biti cilj samo odbrana 20. titule, već i ponovni ulazak u borbu za UEFA Ligu šampiona.

Srba za jedan ceo tim

U predstojećoj sezoni, ako neko ne ode ili ne dođe do 31. avgusta, igraće 13 igrača iz Srbije.

Dušan Vlahović i Filip Kostić su u Juventusu, Strahinja Pavlović i Luka Jović u Milanu, Ivan Ilić, Vanja Milinković Savić i Nemanja Radonjić u Torinu, Lazar Samardžić je ostao za sada u Udinezeu, Mile Svilar brani gol Rome, Mihajlo Ilić je u Bolonji, Filip Stanković na golu Venecije, Stefan Mitrović i Darko Lazović u Veroni.

Realno gledano jedina dva protivkandidata Inter će imati u gradskom rivalu Milanu i Juventusu. Međutim, oba rivala su promenila trenere, osvežili sastave i samo je pitanje da li će se na vreme "namestiti" da ugroze šampiona. 

Na vruću stolicu Milana seo je Paulo Fonseka. Portugalac je insistirao na dolascima Alvara Morate (Atletiko Madrid), kao zamenu za Olivija Žirua, te Strahinje Pavlovića (Salcburg), Emersona Rojala (Totenhem) i Fofane (Monako). Stigao je i novi levi bek Alek Himenez i jedini problem je povreda Alesandra Florencija za koga se traži zamena. Luka Jović je dočekao Pavlovića, veoma je efikasan tokom priprema, ali je pitanje hoće li ostati. Izvesno će početi sezonu.

Juventus je preuzeo trener Bolonje Tijago Mota i po dolasku je najavio rekosntrukciju. Ostao je bez golmana Vojčeka Šćešnjog, Adrien Rabio je rešio da ne obnavlja ugovor, ali je klub uložio oko 100 miliona evra u ojačavanje pre svega veznog reda. Od Daglasa Luisa, plaćenog Aston Vili čak 70 miliona evra, što je najveći ulazni transfer Serije A ovog leta, te Kefrena Tirana i Artura Mela očekuje se da stvore bolju igru i kreiraju više prilika za Dušana Vlahovića. Hoće li ostati Federiko Kjeza, Arkadijus Milik i Filip Kostić teško je reći.

Daglas Luiz najskuplji

Vezni igrač Aston Vile Daglas Luiz je najskuplje letnje pojačanje u Seriji A. Juventus je za njega platio 51,5 miliona evra, mada je ukupna tranša iznosila 70 miliona evra.

Alesandro Bonđorno je stigao u Napoli za 35 miliona evra, Roma je za Artjoma Dovbijka platila Đironi 30,5 miliona evra, Davide Fratezi je koštao Inter 29 miliona evra...

Napoli je preuzeo Antonio Konte i to je garant da će i šampion iz sezone 2022/23 ući sa velikim ambicijama u novu sezonu. Došli su Rafa MArin, Alesandro Bonđorno, Leandro Spinacola i tu je defanzivni blok sigurno dobio na kvalitetu, ali najveća nepoznanica je napad. Naime, situacija sa Viktorom Osimenom je ponovo na ivici nesporazuma, zna se da trener želi da ga zameni Romeluom Lukakuom i tu je već varniči. Ako se taj problem uskoro reši, Napoli bi mogao da bude opasan kao pre dve sezone. 

Kao iznenađenje iz senke, mada ne i za titulu, tu je standardno dobra Atalanta, osvajač UEFA Lige Evrope. Trener Đanpjero Gasperini je ostao, otkupljeni su Šarl De Ketelare, došao je Mateo Retegi iz Đenove, pa Nikolo Zaniolo, Ben Godfri i Ibrahim Sulemana. Otišli su Mirančuk, Zapata, Okoli i još neki igrači. Onih 60 minuta egala sa Realom u Superkupu Evrope obećavaju.

Roma, Lacio, Fiorentina, Bolonja i Torino će se boriti za Evropu, ostali pre svega za mirnu luku.

Serija A, prvo kolo

Subota

Đenova - Inter 18.30 (AP2)
Parma - Fiorentina 18.30 (AS1)
Empoli - Monca 20.45 (AP2)
Milan - Torino 20.45 (AP1)

Nedelja

Bolonja - Udineze 18.30 (AP3)
Verona - Načpoli 18.30 (AP2)
Kaljari - Roma 20.45 (AP2)
Lacio - Venecija 20.45 (AP3)

Ponedeljak

Leće - Atalanta 18.30
Juventus - Komo 20.45