Premijer liga

Prekid je Artetino ubojito oružje: "Tobdžije" i primljeni golovi u završnici postaju loša navika ROSA

komentari (0)

Autor: Luka Marković

27.10.2024 19:28
Mikel Merino postiže drugi gol Arsenala na meču Profimedia
Mikel Merino postiže drugi gol Arsenala na meču

Tri konja su u trci za titulu u Premijer ligi, i svaki put kada budemo dobili priliku da gledamo njihove međusobne okršaje, imamo pravu fudbalsku privilegiju. Ovog popodneva, svoju kandidaturu su potvrdi oba tima na "Emirejtsu" vanrednom borbom, koja je izrodila lepršavo prvo poluvreme, i rovovsku borbu u nastavku. Na kraju, Liverpul je izvojevao zlata vredan bod, protiv Arsenala , kojem već u lošu naviku prelazi običaj primanja golova u završnici (setimo se samo remija sa Mančester sitijem). 

Velika diskrepanca, kao što je pomenuto u uvodu, videla se između dva dela igre. U prvom poluvremenu smo gledali veoma visok ritam koji je u mnogome podsetio na nekadašnje okršaje Liverpula Jirgena Klopa, i Mančester sitija Pepa Gvardiole. Oko španca se već duže vreme vrte priče o odlasku iz tabora "građana" na kraju sezone, a može se reći da su nam Mikel Arteta i Arne Slot danas pružili uvertiru za novo premijerligaško rivalstvo stručnjaka u naletu. 

Pobednika danas nismo videli, i iako je Mikel Arteta ličio na stručnjaka koji je pobedio u nadmudrivalju, ispostavilo se da hroničan problem ispuštanja osvojenih pobeda nije slučajnost.

Već u devetom minutu, Arsenal je došao do vođstva na meču golom Bukaja Sake. Svaka čast, mladom Englezu na trku, na "lomljenju" Endija Robertsona, i konačno na efektivnoj realizaciji, ali zasluge za ovaj gol idu Benu Vajtu

 

 

Upravo tu smo videli koliku grešku je Slot napravio ne insistiranjem na presingu nad Arsenalovim štoperima od starta. Vajt je imao svo vreme ovog sveta da skenira teren, osmotri opcije, i potom uputi vanrednu dugu loptu ka Saki, koji je potom izveo sve što smo već opisali. 

Ipak, iako nije počelo dobro, odgovor je usledio ekspresno. Uigrana akcija iz kornera, viđena je kada je Trent Aleksandar Arnold uputio centaršut na prvu stativu, Luis Dijaz samo prebacio loptu u srce peterca, a tamo spretno reagovao Virdžil Van Dajk za 1:1 u 18. minutu. 

Sa uzbuđenjima prvog dela, ovde nije bio kraj. Mikel Merino je mogao iz prekida iskoristiti odličan centaršut Deklana Rajsa, ali dobro upućenu loptu nije umeo preusmeriti ka mreži Alisona, dva minuta od izjednačenja. Potom je i Kai Haverc volejem poslao "fudbal" preko gola iz kaznenog prostora. Slutilo je na gol Arsenala, osećao se u vazduhu, a onda je konačno i došao. 

Na vrlo karakterističan način! Naime, Arteta je za svoje vreme na "Emirejtsu" uspostavio jedno pravilo - kada njegov tim ima prekid, protivnik strepi iz petnih žila. Čak četiri gola je ove sezone postigao tim u crvenim dresovima za vreme zaustavljene igre, a četvrti je pao danas. 

Praktično identičan slučaj kao u 30. minutu, Deklan Rajs je sa istog mesta uputio centaršut, a u tom 43. minutu je ovaj put spremno čekao Mikel Merino, koji je savladao Alisona, i doneo novo vođstvo Arsenalu

Odmor je domaća publika dočekala dobro raspoložena. Nastavak je bio prava rovovska borba - "tobdžije" su čekale kontranapad koji im nije najsnažnije oružje, a Liverpul je iz sve snage pokušavao probiti nisku spušten blok protivničke odbrane. 

I onda se nameće pitanje, kako Artetin tim ponovo pred kraj, na korak od pobede, ispušta već viđene važne bodove? Možda je ključ upravo u slabo izvedenim kontranapadima i relativno sporoj tranziciji za brzonoge igrače na krilima kao što su Gabrijel Martineli i Bukajo Saka. 

Šta god bio odgovor, naćiće ga analitičari, a činjenica kaže da je Arnold uputio vanredan pas u prostor, Mohamed Salah zamenio mesta u trku sa Darvinom Nunjezom, koji je sa boka uputio pas ka Egipćaninu u kaznenom. Ovaj sam pred Davidom Rajom nije imao o mnogo čemu da misli, sem o smeštanju lopte u mrežu u 81. minutu, što je i učinio. 

Do kraja je ostalo svega desetak minuta, i za to vreme, Arsenal jeste vršio pritisak, čak i stigao do gola preko Gabrijela Žesusa, ali je ovaj praktično instantno poništio glavni arbitar Entoni Tejlor usled prekršaja Kaija Haverca u borbi za poziciju. Na kraju, meč je okončan rezultatom 2:2, što smešta "tobdžije" na treću poziciju sa 18 bodova, a "redse" na drugu, sa četiri boda više. 

Sve mečeve engleskog šampionata možete pratiti na kanalima TV Arena Sport. 

Premijer liga, 9. kolo

PETAK

Lester - Notingem Forest 1:3 (1:1) 
/Vardi 23 - Jejts 16, Vud 47, 60/

SUBOTA

Aston Vila - Bornmut 1:1 (0:0)
/Barkli 76 - Evanilson 90+6/

Brendford - Ipsvič 4:3 (2:2)
/Visa 44, Klark 45+1 a.g, Mbeumo 51, 90+6 - Smodiš 29, Hrst 31, Delap 86/

Brajton - Vulverhempton 2:2 (1:0)
/Velbek 45, Ferguson 86 - Ait-Nuri 88, Kunja 90+3/

Mančester siti - Sautempton 1:0 
/Haland 5/

Everton - Fulam 1:1 (0:0)
/Beto 90+4 - Ivobi 61/

NEDELJA

Čelsi - Njukals 2:1 (1:1)
/Džekson 18, Palmer 47 - Isak 38/ 

Kristal Palas - Totenhem 1:0 (1:0)
/Mateta 31/

Vest Hem - Mančester junajted 2:1 (0:0)
/Samervil 73, Ings 90+2 - Kazemiro 81/

Arsenal - Liverpul 2:2 (2:1)
/Saka 9, Merino 43 - Van Dajk 18, Salah 81/ 

 

Standings provided by Sofascore