Premijer liga

Slotov kavez zatočio Kola Palmera: Mareskini "plavci" su još zeleni ROSA

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.10.2024 19:35
Kurtis Džons i Kol Palmer - ključni igrači Liverpula i Čelsija Profimedia
Kurtis Džons i Kol Palmer - ključni igrači Liverpula i Čelsija

Ono što radi Kol Palmer u Čelsiju je za svaku hvalu - samostalno očuvanje "plavaca" kao respektabilnog premijerligaškog tima potpuno mu se može pripisati među mnogobrojne zasluge, ali danas je ipak uhvaćen. Šerif? Arne Slot i njegovi policiajci Ibrahim Konate, Virdžil Van Dajk i pre svih Kurtis Džons. Mladi Englez danas nije mogao sprečiti poraz svog tima od Liverpula i slobodno se može reći da je Arne Slot rešio veliku ostrvsku glavobolju o zaustavljanju odbeglog sina Pepa Gvardiole. 

"Redsi" su danas uspeli savladati londonski klub sa 2:1 (1:0), a holandski strateg je položio pripremni test pred veliki ispit sa Arsenalom. Sa Mohamedom Salahom, koji je pored svog pogotka sa bele tačke (29), bio stalna pretnja po gol Roberta Sančeza, odnosno Kurtisom Džonsom - izvršiocem neizbežne kazne za propust Tosina Adarabijoja - Liverpul je najavio veliku borbu za titulu sa Mančester sitijem i "tobžijama". Uloga 23-godišnjeg Engleza je bila posebna na ovoj utakmici, s obzirom da je on izborio penal koji je Egipćanin pretvorio u uvodno vođstvo. 

Sa druge strane, ovaj put se može kazati da je Nikolas Džekson uradio svoj posao (često nipodaštavan i kritikovan za neefikasnost) postigavši izjednačujući gol za Čelsi, ali takođe se dodaje da tim Enca Mareske pored ove prilike, nije bio preterano opasan. 

Međutim, slika na početku je drugačija. Ekipa sa Italijanom na klupi je u uvodnih 20 minuta diktirala ritam, i bila ona sa većom žeđu za pobedu. Mogao bi se dovesti u pitanje konačni ishod da Džons nije izblokirao Palmera u veoma izglednoj prilici u 25. minutu.

Liverpul je mirno čekao svoju šansu, a ona je došla kada je Levi Kolvil po nogama udario Džonsa i potpuno bespotrebno skrivio penal, ako se uzme u obzir da je domaći fudbaler bio okrenut leđima ka golu. Salah je prirodno iskoristio "zicer" sa kreča i tako usmerio meč u pravcu pobede svoje ekipe. 

"Redsi" su ponovili pogodak u 32. minutu, ali se ispostavilo da je Mo Salah bio u ofsajdu posle konsultacije sudija. Inače valja naglasiti da je tempo hronično opadao zbog čestih prekida, i spornih situacija. Među takvima je i petominutno proveravanje VAR-a prilikom starta Sančeza nad Džonsom - kasnije (ispravno) ocenjenim kao čistim. 

Svoju priliku za izjednačenje imao je Palmer u petom minutu nadoknade prvog dela, ali je bio neprecizan i prebacio je loptu preko gola. Uzgred, ovo je bio jedan od retkih neizblokiranih šuteva Čelsijeve zlatne koke. 

 

 

Pak, u nastavku se nije dugo čekalo na izjednačenje. Igrao se 48. minut kada je Mozes Kaisedo video Džeksona kako utrčava u prostor. Brzo mu je sproveo loptu koja je potom završila u golu. Iako se učinilo da je Senegalac u ofsajdu, ispostaviće se da je Konate prilično slabo odreagovao (možda prvi put na utakmici), ispruživši svoju levu nogu, i tako sprečivši nedozvoljenu poziciju. 

Poravnanje rezultatski, nije značilo i poravnanje snaga. Veća koherentnost i celokupni kvalitet Liverpula očitali su se u novom vođstvu posle samo tri minuta. Salah je rešio da vrati uslugu Džonsu sa jednim dobrim pasom u šesnesterac sa boka, a Adarabijoja je potpuno zaboravio na drugopomenutog, koji mu se ušunjao iza leđa i prevario Sančeza.

U 71. minutu je Palmer ponovo došao u priliku da bude spasilac svog tima, ali je i ovaj put odbrana Liverpula uspela da njegovu loptu preusmeri van terena. Na kraju, ističe se da tim Enca Mareske ne liči na onaj nesnađeni Čelsi Maurisija Poketina - postoji tu materijal za veliki napredak, a potencijalno i trofeje - ali zelenilo je još uvek osetno, a vreme jedino potrebno. 

Na drugoj strani je situacija suprotna - Slot i Liverpul liče na pun pogodak, a zrelost za titule može da se na miriše. Vrlo moguće da ćemo je osetiti naredne nedelje, u bitnom okršaju protiv Arsenala, koji možete pratiti na TV Arena Sport. Do tada, "redsi" će uživati prvu poziciju najjačeg domaćeg prvenstva sveta. 

Premijer liga, 8. kolo

SUBOTA

Totenhem - Vest Hem 4:1 (1:1)
/Kuluševski 36, Bisuma 52, Areola 55AG, Son 60 - Kudus 18/

Fulam - Aston vila 1:3 (1:1)
/Himenez 5 - Rodžers 9, Votkins 59, Diop 69 AG/ 

Ipsvič - Everton 0:2 (0:2) - u toku 
/Endijaje 17, Ken 40/

Mančester junajted - Brendford 2:1 (0:1)
/ Garnačo 47, Hojlund 63 - Pinok 45+5/

Njukasl - Brajton 0:1 (0:1)
/Velbek 35/

Sautemtpon - Lester 2:3 (0:2)
/Arčer 8, Aribo 28 - Buonanote 64, Vardi 74P, Aju 90+8/ 

Bormut - Arsenal 2:0 (0:0)
/Kristi 70, Klajvert 79 pen/

NEDELJA

Vulverhempton - Mančester siti 1:2 (1:1)
/Larsen 7 - Gvardiol 33, Stouns 95+/

Liverpul - Čelsi 2:1 (1:0) 
/Salah 29, Džons 51 - Džekson 48/ 

PONEDELJAK

Notingem Forest - Kristal Palas 21.00 (A1P)

 

Standings provided by Sofascore