Premijer liga

Rubem Amorim i Ugo Vijana željeni sportski tandem u Sitiju ROSA

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.10.2024 09:30
Ruben Amorim sjajno vodi Sporting iz Lisabona Sporting CP
Ruben Amorim sjajno vodi Sporting iz Lisabona

Era Aitora Čikija Begiristajna i Pepa Gvardiole je po svemu završena u Mančester sitiju. Sportski direktor je već najavio odlazak na kraju sezone, a i menadžeru ističe ugovor, tako da je izvesno da će od leta neko drugi nastaviti projekat Sitija.

Iza imena Begiristajna stoji sedam titula Premijer lige, UEFA liga šampiona, dva FA Kupa, šest Liga kupa Engleske i četiri Komjuniti Šilda, a iza Gvardiole jedna titula i dva Liga kupa manje od prijatelja i prvog sportskog saradnika.

 

 

Za sada su u Sitiju zaokupljeni pravnom borbom protiv FA Engleske za 115 optužbi, ali mediji spekulišu da su najbliži da preuzmu dve najvažnije sportske uloge Ruben Amorim i Ugo Vijana, trener i sportski direktor Sportinga iz Lisabona.

Amorim je iz kopački uleteo u trenerski posao i sa 39 godina je trenutno profilisan kao jedan od najboljih trenera mlađe generacije. Vodio je sa uspehom Kasa Piju, pa Bragu a od 2020. godine je na klupi Sportinga sa kojim je osvojio dve titule, dva Liga kupa i Superkup Portugalije.

 

 

Sezonu je počeo porazom u produžetku Superkupa od Portoa, ali posle osam kola ima stopostotan učinak, pobedio je Lil i remizorao sa PSV-om u UEFA Ligi šampiona. Njegov stil igre podseća na mešavinu nekih filozofija Gvardiole i Jirgena Klopa.

Ugo Vijana je dve godine stariji od Amorima, a po završetku bogate i duge karijere odlučio se za direktorsku funkciju. Od septembra 2018. godine je na toj funkciji u Sportingu, on je doveo Amorima, ali i napravio mnogo dobrih ulazno-izlaznih transfera u klubu za šest godina.

Skoro svaki prezni rok završavao je u plusu, prodavao je skupo, imao je dobro oko da dovodi igrače poput Viktora Đekereša, Mortena Hjulmanda, Pdera Pora, Manuela Ugartea, Pedra Gonkalveša... Umeo je da prodaje igrače, pa je ugrubo za šest godina u plusu preko 300 miliona evra, a Sporting je poslednje tri-četiri godine doveo da bude vodeći tim Portugalije.

Ovo su naravno sve glasine koje kruže fudbalskim svetom, ali gde ima dima često bude i vatre. Januar je blizu, Siti bi trebalo tada da imenuje novog sportskog direktora koji će narednih šest meseci raditi sa Čikijem i polako preuzeti posao.