Premijer liga

(VIDEO) Unai Emeri EKSKLUZIVNO za TV Arena Sport: Moja trenerska filozofija je ista kao i za život - uživaj!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.08.2024 13:03
Aktuelni stručnjak Aston Vile, Unai Emeri Guliver
Aktuelni stručnjak Aston Vile, Unai Emeri

Fudbalski stručnjak, i aktuelni strateg Aston Vile, Unaj Emeri, govorio je u ekskluzivnom intervjuu za TV Arena Sport, o različitim temama povodom starta nove sezone Premijer lige. 

Emeri se dotakao raznovrsnih delova uspeha u Birmingemu, ulaska u Ligu šampiona, podrške navijača, a započeo je sa nekoliko reči o ciljevima svoje ekipe u predstojećem periodu. Podsećamo Vila je iborila igru u najelitnijem kontinentalnom takmičenju sa četvrte pozicije. 

"Cilj nam je uvek da napredujemo. Kako da napredujemo? Tako što ćemo čuvati nivo koji smo postavili prošle sezone,  održavajući kontinuitet. Mislim da je kontinuitet prvi cilj koji moramo postići. Pokušaćemo da budemo jednako konkurentni kao prošle godine, i da se nađemo u top 7, 8... Bilo je fantastično prošle godine, i vrlo je komplikovano to ponoviti, ali to je naš najveći izazov – da se ponovo nađemo u top sedam, top pet, čak i top četiri, kao što smo se u septembru borili sa Arsenalom i Mančester sitijem i bili prvi u tom trenutku. Oni su ipak ozbiljniji pretendanti na titulu. Bez obzira što su Čelsi, Mančester junajted, Njukasl i Totenhem bili iza nas prošle godine, oni su ozbiljnija konkurencija od nas. Dakle to je prvi cilj", istakao je Emeri, a potom rekao da se ipak nada nekim trofejima, kao i relativno zapaženijem uspehu u Ligi šampiona: 

Tanjug/AP Photo/Jon Super

Unai Emeri u razgovoru sa Šonom Dajšom

"Naravno, posle Premijer lige, želimo da se opet nađemo u Evropi, Ligi šampiona, ili možda i Ligi Evrope. Čak je i Liga konferencije cilj, ali pored pre toga je cilj da budemo kompetentni u Ligi šampiona protiv svakoga sa kime se suočimo. Ne planiramo da se borimo za trofej, ali želimo da budemo konkurentni i da dođemo najdalje što možemo. Možda ćemo u maju, aprilu ove godine i dalje igrati u Ligi šampiona – zato što smo bili konkurentni. Zatim, u glavi uvek imamo mogućnost da budemo u borbi za trofej u FA kupu i Karabao kupu, jer ti kupovi uvek donose mogućnost da nešto osvojite."

Zanimalo nas je koji je ključ uspeha Aston Vile koja je prošle godine verovatno iznenadila sve ulaskom u najelitnije kontinentalno takmičenje sa četvrte pozicije. 

"Vredan rad – to je jedini put kojim sam išao, jedini način na koji sam funkcionisao. Trudim se da budem bolji svaki dan, da zahtevam puno i radim naporno. Igrači drže visok nivo posvećenosti radu. Pokušavam da napravim malu porodicu unutar kluba i da pomognem svakom igraču kome je pomoć potrebna. Pokušavam da napravim snažnu strukturu, taktički i psihički kako bismo bili otporni. To je manje više to. Naravno, jedna stvar je veoma bitna, a to je kvalitet igrača – oni moraju da igraju najbolje što mogu osećajući samopouzdanje dok igraju u našoj struktur. Svi moramo dati sve od sebe", naglasio je nekadašnji stručnjak Arsenala. 

Govorio je o podršci birmigemske publike i koliko je ona značila na putu do Lige šampiona. 

"Da, ali podrška je veoma važna. Moramo da stvaramo atmosferu na svakom meču na Vila parku, kao i na strani, jer oni putuju svuda kako bi nama pružili podršku. Oni su vema povezani sa našim srcima, i smatram da moramo da ih osećamo kao da delimo srce, um da bi se borili jače. Oni nas podržavaju, pomažu nas, putuju sa nama, i uvek se sa njima osećamo blisko. Uvek je specijalno igrati na Vila parku, želim da zajedno sa igračima osećam ove godine, kao što sam se osećao prošle godine. Imali smo 14,15,16 utakmica zaredom na Vila parku, na kojima smo pobedili, i uradili smo to na fantastičan način. Naravno, voleo bih da to ponovimo i biće veoma teško, ali kada smo zajedno na Vila parku, znam da ćemo biti jaki kao što smo bili i pre", rekao je Emeri, a onda naglasio koliko je bez podrške teško na terenima Engleske:  

"Igrati na gostovanju je teško svuda. Kada sam bio u Španiji, Francuskoj, Moskvi, i sada ovde u Engleskoj – igrati u gostima je uvek teže jer se protivnik oseća snažnije sa svojim navijačima, i igra mnogo fokusiranije nego inače. To su iskustva koja imam od ranije. Meć na domaćem ili gostujućem terenu, ja se uvek trudim da igram istu utakmicu, ali uvek su moje ekipe postajale bolje na izazovima kod kuće, u odnosu na one u gostima. Čak i najbolji trener na svetu bio je uspešniji na svom terenu, nego u gostima – mislim na Pepa Gvardiolu."    

Za kraj, objasnio je i svoje fudbalske ideje, kao i način na koji ih implementira u igru svojih timova. 

"Moja filozofija je kao i život – Uživaj! Ipak, ja možda imam jednu prednost u odnosu na druge ljude, a to je da ja volim fudbal, i volim da uživam u njemu svaki dan. Za mene je fudbal moja strast i kada radim, osećao se loše ili radio satima nespavajući zato što pripremam mečeve, moja filozofija je da uživam u svojoj strasti prema fudbalu i zatim da prenesem svu pozitivnu energiju na igrače zato što želim da i oni osećaju fudbal sa istom strašću kao i ja. Posle toga se trudimo da budemo bolji svaki dan i to je to", dovršio je Emeri za Arenu. 

Čitav razgovor možete pogledati na videu ispod.