Premijer liga

Premijer liga na TV Arena sport: Arsenal spremio "oružje" da skine Siti sa trona, Liverpul posle skoro decenije bez Klopa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.08.2024 08:00
Fudbaleri Mančester sitija osvojili su titulu prošle godine Guliver/(AP Photo/Dave Thompson, File)
Fudbaleri Mančester sitija osvojili su titulu prošle godine

Najgledanija i najskuplja fudbalska liga u Evropi danas ulazi u 33. izdanje. Dvadeset timova u ukupno 380 utakmica, boriće se za trofej, namenjen pobedniku Premijer lige. 

 

 

Titulu brani Mančester siti koji je prošle godine uzeo titulu, četvrtu u nizu i favorit je za novu. Put do trofeja namenjen prvaku Engleske nije uvek bio lak, ali snaga „građana“ je što pod komandom energičnog Španca Pepa Gvardiole daje sve od sebe kad je najvažnije.   

Samo četvorica Srba

Za razliku od nekih prošlih vremena smo četvorica srpskih igrača su trenutno članovi klubova iz Premijer lige. 
Golman Đorđe Petrović j u Čelziju, Saša Lukić u Fulamu, Kosta Ndeljković u Aston Vili, a ovog leta iz Fiorentine stigao je Nikola Milenković.

Siti ima i prvog strelca Premijer lige. Erling Haland će pokušati da postane najbolji golgeter treću sezonu u nizu, a to je pošlo za rukom još samo Alanu Šireru i Tjeriju Anriju. Najveći konkurenti za ovo laskavo priznanje Norvežaninu će biti: Mohamed Salah, Darvin Nunjez, Son, Rašford, Hojlund i Alvarez.
Kao i prethodnih sezona, Mančester siti će se za titulu boriti sa Liverpulom i Arsenalom, dok Čelzi vreba priliku iz senke.Ipak, ne bi trebalo otpisivati iz konkurencije i Totenhem.

Guliver/Every Second Media

Rikardo Kalafjori

Novine u redovima "građana" skoro i da nema. Jedino zvučno pojačanje je mladi Brazilac Savinjo. On stiže iz Đirone, gde je prošle sezone postigao devet golova i upisao deset asistencija, a debitovao je nedavno u Komjuniti šildu, protiv Junajteda. Iako je Savinju tek 20 godina, deluje kao igrač koji može dobro da se uklopi u Gvardiolin sistem.
Mančester siti počinje odbranu titule protiv Čelsija. "Plavce" će ove sezone predvoditi Enco Mareska, ali ostaje pitanje da li je Italijan uspeo da spremi ekipu za derbi protiv aktuelnog šampiona.

Drugi pretendent na titulu, Arsenal igra protiv Vulverhemptona. "Tobdžije" su bile jedan od najboljih timova u ligi prošle sezone, ali su ponovno završile na drugom mestu. Nemaju nameru u timu iz Londona da večno gledaju u leđa Sitiju, pa su odlučili da se dobro pojačaju za ovu sezonu.

VAR odluka na mreži Iks


Premijer liga je uoči početka nove sezone pokrenula nalog na društvenoj mreži Iks, kako bi objasnila VAR odluke tokom mečeva u sezoni 2024/25.
Novi profil kako se navodi "pružiće objašnjenja i ažuriranja skoro uživo o suđenju i operativnim pitanjima za svaki meč“, objasnili su iz Premijer lige.
Premijer liga je saopštila da je tu ideju sprovela u delo jer FIFA ne dozvoljava da se VAR audio emituje uživo na televiziji.
Objave na profilu biće napravljene direktno iz "Meč centra" Premijer lige, koji se nalazi u Londonu. Povezan je sa svih 20 stadiona, VAR centrom i emiterima koji prenose utakmice širom sveta.

 

Posle dva uzastopna drugoplasirana završetka sezone u Arsenalu veruju da je treća sreća. Nova pojačanja, poput italijanskog štopera Rikarda Kalafjorija, donose dodatnu čvrstinu i kvalitetu u obrani, dok se klub još uvek nada da će dovesti napadača ekstra klase, koji će se dopunjavati sa Sakom. Arsenal trenutno pregovara sa Real Sosijedadom oko prelaska reprezentativca Mikelea Merina i završetak pregovora je jako blizu. Ekipu je sa druge strane napustio Emil Smit Rou, koji će karijeru nastaviti u Fulamu.  

Liverpul će sezonu početi bez Jirgena Klopa posle skoro decenije, koliko je Nemac proveo na klupi pomenutog kluba. Na njegovo mesto došao je Arne Slot, a prvi izazov biće mu duel protiv Ipsvič Taun.
Jedino zvučno ime koje je napustilo Liverpul je Džoel Matip, dok od novih igrače nema ni traga ni glasa. Tako da će Slot naslediti već uigranu ekipu, koju će morati, ipak da gradi po sopstvenoj viziji.

 

 

Mančester junajted je dugo van puta slavne prošlosti iz vremena kada je sa Fergusonom "harao" Premijer ligom. Minulu sezonu su „crveni đavoli“ završili tek na osmom mestu, a očekivalo se da će uprava kluba smeniti trenera Erika ten Haga, ali se to nije dogodilo. Možda ove sezone neće osvojiti Premijer ligu, ali su svi sigurni da će Junajted biti mnogo bolji. Najzvučnija imena među novajlijama su Leni Joro iz Lila i Džošua Zirkzi iz Bolonje. Ekipu su napustili Grinvud, Doni van de Bek, Frnandez, Varan, Amrabat.  

 

 

Premijer liga 2024/25 ima i tri nova tima. Ipsvič Taun, se vratio u elitno takmičenje posle 22 godine, zatim tu je i Sautempton, kao i nekadašnji šampion Lester. U niži rang ispali su: Barnli, Luton i Šefild. 

Pet ekipa u novu sezonu ulazi sa novim trenerima: Liverpul, Vest Hem, Lester, Čelsi i Brajton.
Nema sumnje da će i ova sezona Premijer lige biti najgledanija, a sve utakmice prenosiće ekskluzivno TV Arena sport!

Premijer liga, prvo kolo 

Petak
Mančester junajted – Fulam 21.00 (A1P)

Subota

Ipsvič Taun – Liverpul 13.30 (A1P)
Arsenal – Vulverhempton 16.00 (A2P)
Njukasl – Sautempton 16.00 (AS2) 
Notingem Forest – Bornmut 16.00 (AS3)
Everton – Brajton 16.00 (AS1)
Vest Hem – Aston Vila 18.30 (A1P)

Nedelja
Brentford – Kristal Palas 15.00 (A1P)
Čelsi – Mančester siti 17.30 (A1P)

Ponedeljak

Lester – Totenhem 21.00 (A1P)