Premijer liga

Prvi trofej u sezoni u rukama fudbalera Mančester sitija! Akanđi pogodio za novu radost

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.08.2024 18:14
Fudbaleri Mančester sitija osvojili su prvi trofej Tanjug/AP Photo/David Cliff
Fudbaleri Mančester sitija osvojili su prvi trofej

Počela je sezona na Ostrvu. Sad već tradicionalno, poslednje nedelje pred start novog izdanja Premijer lige igra se Kjomuniti šild. U borbi za prvi ovosezonski trofej snage su na Vembliju odmerili aktuelni šampion Mančester siti i Mančester junajted, kao osvajač poslednjeg FA Kupa. 

Veliki rivali nastavili su tamo gde su stali pre tri meseca, u poslednjem meču ostrvske takmiačrske 2023/2024, kada je u fialu FA Kupa slavila ekipa iz crvenog dela pomenutog engleskog grada (2:1).

 

 

Sve do osam minuta pre kraja utakmice nije bilo golova, a onda je prvo pogodio Garnaćo za vođstvo Junajteda, da bi već viđeno slavlje "crvenih" pokvario Benranrdo Silva golom u 89. minutu za 1:1. Penali su na kraju odlučili pobednika. Posle pete serije bilo je 4:4, pa se nastavilo dalje sa izvođenjem jedanaesteraca. Kod 6:6 promašio je Evans, da bi Akanđi bio siguran za Siti i doneo "plavom" delu Mančestera veliku radost - 7:6. 

 

 

Za Mančester junajted su pogađali: Fernandeš, Dalo, Garnaćo, Kazemiro, Mektominej, Martinez, dok je Ederson odbranio šut Sanču u četvrtoj seriji, a onda je Evans promaašio ceo gol u odlučujućem trenutku. Sa druge strane za Siti su bili precizni: De Brujne, Haland, Savinjo, Ederson, Nunes,Ruben Dijaš i Akanđi dok je Onana je odbranio šut Silve u prvoj seriji.  

Mančester siti je u kombinovanom sastavu izašao na teren, ali sa Halandom u napadu, dok je kapiten reprezentacije Belgije De Brujne, tek u finišu meča dobio šansu.

Erik ten Hag s druge strane izašao je s možda i najboljim timom koji ima u ovom trenutku. Ipak, prvo poluvreme što je i razumljivo prošlo je u ispitivanju snaga, mada je Mančester siti bio bliži pogodtku. U 23. minutu Džejms Makarti je pogodio stativu sa desetak metara, a pre toga šansu je imao i Oskar Bob, ali je šutirao pored gola. 

Uzvratio je Mančester junajted preko Rašvorda u 36. minutu, ipak, sa nekoliko metara ofanzvac "crvenih đavola" šutirao je pored gola.  I to bi bilo sve za prvi deo igre. 

Nastavak je doneo mnogo energičniju igru Junajteda, a u 54. minutu Fernandeš je pogodio za Junajted. Fantastično je Portugalac šutirao sa ivice šesnaesterca pravo u rašlje, ali radost nije dugo trajala. Sudije su pokazale da se igrač "crvenih" nalazio u ofsajdu, pa je gol poništen.

Tanjug/AP Photo/David Cliff

Nizale su se šanse za Mančester junajted, a ono što je Rašvord promašio u 74. minutu, ne viđa se često na Ostrvu. Garnaćo ga je fantastično uposlio, ostao je sam nekadašnji reprezentativac Engleske na desetak metara. Ispred sebe imao je samo golmana Edersona, koji je praktično već bio savladan, ali je Rašvord šutirao pored stative. 

Nizale su se prilike jedna za drugom, međutim kao da nisu imali dovoljno koncentraciije u završnici akcija fudbaleri Junajteda. 

 

 

Ipak, kad nije mogao Rašvord da realizuje njegovo dodavanje, odlučio je Alehandro Garnaćo sam da završi akciju u 82. minutu. Fernaneš je pravovremeno dodo loptu do mladog Argentinca, ovaj je ušao u šesnaesterac, "raspalio" po lopti sa trinaest metara i smestio loptu iza leđa Endersona - 1:0. 

Već su se radovali navijači Mančester junajteda novom trofeju, ali nije se predavao Bernardo Silva, koji je samo nekoliko minuta ranije ušao u igru. Posle centaršuta Oskara Boba, Portugalac je glavom u 89. minutu smestio loptu u mrežu za 1:1.

 

 

Na kraju su penali odlučili pobednika, a tu su više strpljenja imali fudbaleri Mančester sitija. U svoja tri poslednja Kjominiti šilda, "građani" su redom gubili, a poslednji trofej, od ukupno šest uzetih, uneli su u klupsku trofejnu salu pre tačno pola decenije. 

Ipak, Akanđi je danas golom sa bele tačke doneo Mančester sitiju toliko dugo željeni trofej.