Premijer liga

Tiago Alkantara odlučio da završi karijeru

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.07.2024 08:47
Tiago Alkantara mučio se sa povredama poslednje dve sezone Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, File
Tiago Alkantara mučio se sa povredama poslednje dve sezone

Tiaga Alkantaru (33) više nećemo gledati na fudbalskom terenu. Sjajni španski vezni igrač je odlučio da okonča karijeru u 33. godini i da se više ne muči sa povređenim mišićem. 

Po isteku ugovora sa Liverpulom, a posle dvogodišnje borbe sa povredom mišića i kuka zbog kojih je odigrao samo jedan meč minule sezone, španski vezni igrač prefinjene tehnike i maestralne asistencije, rešio je da se posveti nekim novim izazovima u životu.

Jedan od sinova čuvenog brazilskog asa Mazinja, bio je izdanak Barselonine "La Masije". Izabrao je Španiju pre Brazila i odigrao od 2011. do 2021. godine 46 mečeva za "crvenu furiju" uz dva gola.

Bio je deo sjajnog Barseloninog tima od 2009. do 2013. godine i jedan od ljubimaca Pepa Gvardiole. Zato je i prešao u Bajern 2013. godine i igrao za Bavarce do 2020. kada je prihvatio poziv Jirgena Klopa i obukao dres Liverpula. Posle uvodne dve sezone, novog finala UEFA Lige šampiona, započeli su problemi sa mišićima koji su ga i naveli da dobro razmisli i juče donese definitivnu odluku da završi karijeru.

Osvojio je pregršt trofeja, sa Barselonom sve što se moglo: četiri Primere, Kup Kralja, dva Superkupa Španije, UEFA Ligu šampiona, UEFA Superkup, FIFA SP za klubove. U Bajernu je bio deo generacije koja je apsolutno vladala: sedam titula Bundeslige, četiri Kupa Nemačke, dva Superkupa Nemačke, UEFA Liga šampiona i SP za klubove.

Sa Liverpulom je osvojio FA Kup i Komjuniti Šilds, izugubio je finale UEFA Lige šampiona u Parizu od Reala. Bio je prvak Evrope sa selekcijom Španije do 17 i dva puta do 21. godine.

U karijeri je odigrao 488 zvaničnih mečeva uz 48 golova i preko 100 asistencija.