Premijer liga

Odlazak legendarnog Roberta Bobija Čarltona: Preminuo čuveni fudbaler Mančester junajteda

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.10.2023 17:18
Odlazak legendarnog Roberta Bobija Čarltona: Preminuo čuveni fudbaler Mančester junajteda Twitter/Manchester united

Čuveni fudbaler Mančester Junajteda i engleski reprezentativac Robert Bobi Čarlton preminuo je danas u 87. godini, saopštio je klub sa Old Traforda.

Čarlton se smatra jednim od najvećih igrača u istoriji "crvenih đavola" i jedna je od najznačajnijih ličnosti ostrvskog i svetskog fudbala. U dresu višestrukog šampiona Evrope dao je 249 golova na 758 utakmica, između 1956. i 1973. godine, a sa volejnim klubom jednom se preo na krov Starog kontinenta i osvojio tri nacionalne titule. 

"Mančester Junajted žali zbog smrti Ser Bobija Čarltona, jednog od najvećih i najvoljenijih igrača u istoriji našeg kluba. Ser Bobi je bio heroj milionima ljudi, ne samo u Mančesteru ili u Ujedinjenom Kraljevstvu, već svuda u svetu gde se igrao fudbal", navodi se u saopštenju.

Čarlton je rođen u Ešingtonu 11. oktobra 1937. godine, a skauti Mančester Junajteda su ga prepoznali dok je igrao za školu Istočnog Hortamberlenda. Prvi ameterski ugovor sa klubom potpisao je 1. januara 1953. godine, za seniorski tim debitovao je oktobra 1956. godine protiv Čarltona, a svetsku slavu stekao je kao jedna od Bezbijevih "beba". 

Posle odlaganja kopački Bobi se oprobao i kao trener, ali je ta karijera kratko trajala. Između 1973. i 1975. godine predvodio je Preston, dok je 1983. godine privremeno bio na kormilu Vigana. Zto je čak 40 godina bio direktor u upravi velikana sa "Old Traforda", a 1994. godine je dobio titulu "sera" za izuzetne zasluge.

"Nakon odlaska u penziju, nastavio je da služi klubu sa odlikom kao direktor 39 godina. Njagov rekord dostignuća, karaktera i usluga bez premca biće zauvek urezan u istoriji Mančester junajteda i engleskog fudbala; a njegovo nasleđe će živeti i dalje kroz rad 'Fondacije Ser Bobi Čarlton'", stoji u saoptenju Junajteda. 

Čarlton je za Englesku odigrao 106 utakmica, postigao 49 golova i osvojio svetsku titulu 1966. godine. Iste godine odneo je i Zlatnu loptu, za individualna dostignuća. Kako je mnogima bio i ostao veliki idol i večinastven uzor, na vest o njegovom silasku sa životne scene oglasili su se mnogi klubovi i pojedinci sa Ostrva, ali i iz mnogih karaje Evrope i sveta.