Liga 1

Liga 1 na TV Arena sport: Kralj Francuske "pobegao" u Madrid, Marsej traži revoluciju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.08.2024 10:40
"Park prinčeva", dom fudbalera PSŽ Profimedia
"Park prinčeva", dom fudbalera PSŽ

Leto je i zvanično završeno, makar za ljubitelje fudbala u Francuskoj i pred nama je nova sezona Lige 1, ovaj put u potpuno novom ruhu. Iako je među ligama "petice" uz Nemačku ostala nekako "ružna sestra", konačno bismo ove godine mogli videti velike promene koje se već vide u strukturi prvenstva, značajno uzdrmanoj tokom vrućih meseci iza nas. 

Čitava prva polovina 2024. godine je protekla u znaku Olimpijskih igara u Parizu, ali ispod radara su se zato provukli problemi kroz koje je najviši rang tamošnjeg fudbala prošao. Pre svega, došlo je do promene sponzora, tako da čuvena kompanija "Uber eats" više neće biti lice Lige 1, a naslediće je "Mc'Donalds", koji će se i nalaziti u imenu takmičenja. 

Međutim, ako je pronalazak novog vodećeg sponzorskog ugovora, bio problem, onda je prodaja TV prava dovela vrelinu do kolena. Naime, posle isteka saradjne sa starim zastupnikom, veoma dugo se čekalo na to koja "streaming" mreža će u svoje ruke preuzeti prenose prvog ranga fudbala u Francuskoj. Bukvalno do zadnjeg dana, timovi su čekali upliv novca, koji bi im mogao obezbediti dodatni "džeparac" za letnju pijacu (što sugeriše da bismo do zatvaranja tržišta mogli videti još koji zanimljiv dolazak u zemlju kroasana), a on je stigao u vidu internacionalne kompanije "DAZN" i katarskog giganta "BeIN sports". 

Za čitavu godinu, dve korporacije će platiti 500 miliona evra, što je značajno manje od prethodno iščekivanih milijardu (mada su one realne procene bilo oko 700-800 miliona), sa relativnim porastom u narednih pet godina, na koliko je ugovor potpisan. 

 

 

Ako ovi nesportski problemi zvuče prilično nezgodno i konfuzno, makar su oni na travnatoj podlozi centralizovani i uobličeni. Jasno je - lice prvenstva je napustilo Francusku. Čitava zemlja, pa čak i ljudi van glavnog grada (sem možda u Marseju), navijali su da Kilijan Embape ostane u domovini. Takva veličina prve zvezde evropskog i svetskog fudbala, donosila je glamur ligi, i samo na momente omogućavao joj da se beskompromisno ravna sa Premijer ligom, Primerom i Serijom A. 

Otvaranje sezone

Fudbaleri PSŽ će otvoriti Ligu 1 na gostujućem terenu večeras protiv Avra od 20.45 časova. Ovaj meč možete pratiti na kanalu Arena Sport 1. 

Ipak, saga sa Real Madridom je konačno završena, a "žabica" je odskakutala do Pirineja, tako da će ove sezone biti zanimljivo videti ko će preuzeti težak kofer očekivanja, kritika  i hvale tamošnjih novinara. 

Svakako da odlazak Embapea iz Pariza i dalje nije uspeo da promeni činjenično stanje tamošnjeg prvenstva već deceniju i po unazad - PSŽ je apsolutni favorit za trofej i sve drugo je neverovatno iznenađenje. Tim iz "grada svetlosti" je od  2012 prvi, a neretko i jedini kandidat za titulu, a odlazak jednog igrača ne bi smeo poremetiti dinastiju koja podseća one burbonske čiji je tron bio u Versaju, kao što je onaj Lige 1 na "parku prinčeva". 

Tanjug/AP Photo/Franck Fife, Pool

Kilijan Embape sa šalom PSŽ

Ekipa se nije mnogo menjala, što može biti pokušaj Luisa Enrikea da uspostavi kontinuitet u prestonici Francuske, nešto što je crveno-plavima manjkalo još otpočetka katarske dominacije klubom, a najzvučniji dolazak je mladi Žoao Neveš iz Benfike u transferu vrednom 60 miliona evra. Takođe, ne treba izostaviti i Vilijama Paka iz Frankfurta, koji se preselio u grad Olimpijskih igara za 20 miliona manje. 

Svaka dinastija je dočekala svoju revoluciju, a ta sudbina ove godine vreba i Parižane. Marseljeza bi opet mogla biti pevana na ulicama glavnog grada kao simbol prevrata, a marsejski navijači bi konačno mogli da se poraduju novom poretku, samo kada bi se kockice poklopile. 

Daleko je kvalitet nekadašnjeg evropskog šampiona od onog u PSŽ, ali iza ono malo što nude na "Velodromu", stoji Roberto de Zerbi. Italijanski mađioničar čiji štapić je uspeo da napravi od Brajtona realnog učesnika trke za Evropu, sada je došao u Marsej i spreman je da još jednom natera publiku na kratko, ali samoeksplikativno pitanje obuzeto zbunjenošću: kako?

Guliver/Graeme Wilcockson

Roberto de Zerbi je ovog leta postao trener Marseja

Najzvučnije ime koje će predvoditi pohod na Bastilju je Mejson Grinvud. Kontroverzni Englez i dalje nije uspeo da se "opere" skandala koje nosi iz domovine, ali na terenima Madrida je uspeo makar da povrati fudbalsko poštovanje, a svrgavanje kralja sa trona, može ga potpuno premestiti u srce fudbalske mape. 

Ne treba zanemariti ni ostale kandidate, poput Monaka (započinje protiv povratnika u viši rang, Sent Etjena, u kneževini od 21.00 u subotu) koji na svojoj klupi ima Adija Hitera - a nema veće časti za Nemca nego da se nasmeje usred Francuske - kao i Brest (igra protiv Marseja u subotu na svom stadionu od 17.00 u subotu), koji je prošle sezone potpuno iznenadio čitav svet prolaskom u Ligu šampiona sa treće pozicije. Tu je i Nica (kreće sezonu tek u nedelju protiv Oksera u gostima od 15.00), u vezi sa čuvenom kompanijom INEOS, koja trenutno vuče konce u Mančester junajtedu (ne bi se reklo vešto). 

Što se tiče novajlija, možemo konstatovati da "na zapadu nema ništa novo". Posle jedne sezone u nižem rangu, Okser i Anže su ekspresno izborili poziciju u Ligi 1, dok najviše uzbuđuje povratak renomiranog Sent Etjena posle dve sezone u Ligi 2. Ova tri tima zauzela su mesta Lorijena, Klermona i Meca, timova koji su u prvom rangu Francuske proveli jednu, četiti i tri godine. 

Ako bismo morali da izaberemo jednog igrača na koga posebno treba obratiti pažnju, to bi bio Žorž Mikautadze koji je ovde sezone pojačao Lion u transferu vrednom 20 miliona evra. Posle vanrednih partija za Gruziju na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, i osvajanja zlatne kopačke sa tri gola, velika su očekivanja od nekadašnjeg fudbalera nedavno ispalog Meca. 

 

 

Sve mečeve Lige 1 i ove sezone možete pratiti na kanalima TV Arena Sport, a s obzirom da nas očekuje sezona kao nijedna dosad, ne savetujemo da francuski fudbal zanemarite za engleska popodneva i španske noći. 

Liga 1 

prvo kolo 

petak

Avr - PSŽ 20.45 (AS1)

subota 

Brest - Marsej 17.00 (AS4)

Rem - Lil 19.00 (AS4)

Monako - Sent Etjen 21.00 (AS2) 

nedelja 

Okser - Nica 15.00 (AS1) 

Tuluz - Nant 17.00 (AS3) 

Anže - Lans 17.00 (AS6) 

Monpelje - Strazbur 17.00 (AS1) 

Ren - Lion 20.45 (AS4)