Liga 1

Liga 1 u rasulu: Gasi se Bordo

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.07.2024 21:05
Dugačka istorija Bordoa odlazi u nepovrat. Guliver / AP Photo/ Marko Drobnjakovic
Dugačka istorija Bordoa odlazi u nepovrat.

Fudbalski klub Bordo započeo je proces gašenja, pošto je danas odlučeno da će se "žirodinci" odreći statusa profesionalnog kluba, tojest zvanično ostati amaterska ekipa. 

"Ne čekajući ročište pred Privrednim sudom koji je trebalo da donese odluku proglašenju stečaja ili likvidacije, Bordo je sam odlučio da se odrekne svog profesionalnog statusa koji je stekao 1937. godine", stoji u udarnoj vesti francuskog L'Ekipa. "Ovo ie definitivno kraj jedne ere, slavne ere za Žirondince iz Bordoa".

Ovaj gest podrazumeva da su svi fudbaleri automatski postali slobodni u traženju nove sredine, pošto su im ugovori raskinuti. Klub više nema ni pravo na korišćenje na velikog trening centra, te da za fudbalere klub neće dobiti nikakvo obeštećenje.

Podsećanja radi, u pitanju je tim poznat na ovim prostorima po plej-of utakmici u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Tada su crveno-beli uspeli da odigraju 0:0 na "Marakani", da bi u Francuskoj imali aktivan rezultat do zaistavnog vremena, kada Bordo velikom greškom odbrane Zvezde dolazi do vođstva i konačne pobede. 

 

 

Sve što se sada dešava je višegodišnji problem Lige 1 započet od Kovid-19 pauze. Tada je liga upala u nezgodnu situaciju, pošto je Mediapro, nosilac TV prava, bankrotirao i nije isplatio predviđeno sledovanje klubu. Od tada su američki vlasnici rekli da finansijski neće pomagati, i desile su se velike promene u rukovodstvu.

Ukoliko nekim čudom preživi, Bordo će morati da napravi plan otplate duga od 90.000.000 evra kroz stečajni postupak, što u ovom času deluje prilično neverovatno.

"Ukoliko Sud i odobori pravni oporavak, Bordo će morati u rekordnom roku da predstavi budžet za sezonu koja počinje za manje od mesec dana, da formira amaterski ili poluamaterski tim (za takmičenje u trećoj ili četvrtoj ligi) i započne takmičenje. Ukoliko Lopez ne pruži dovoljne garancije, od njega će biti traženo da podnese zvaničan zahtev za likvidaciju. Ili će umesto njega to učiniti javni tužilac", stoji u obrazloženju trenutne situacije u francuskim medijima.

Iako nije odlučeno, deluje da se sudbina Bordoa već nazire na horizontu.