La Liga

Fudbalski svet dobija novog kralja: Vinisijus Žunior po svima podiže "Zlatnu loptu"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.10.2024 08:35
Vinisijus Žunior naslediće Lionela Mesija na prestolu Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Vinisijus Žunior naslediće Lionela Mesija na prestolu

U Parizu, na obali Sene u u teatru "Šatle" večeras će biti dodeljena "Zlatna lopta" Frans Fudbala za najboljeg fudbalera, a prema insajderima ona će doći u ruke krilnog napadača Reala Vinisijusa Žuniora.

Preko 100 specijalista na rang listi FIFA, glasalo je u ovoj anketi. Svako od niih dodelio je bodove desetorici fudbalera (15, 12, 10, 8, 7, 5, 4, 3, 2, 1 bod) što celom glasanju daje jedan kredibilitet još od prve dodele 1956. godine.

Jeste Španija osvojila UEFA EURO, ali je Brazilac sa Real Madridom osvojio UEFA Ligu šampiona, Primeru La Ligu i Superkup Španije, što je i presudilo prilikom glasanja. Samo je njegov saigrač Dani Karvahal sa "crvenom furijom" osvojio trofej više, ali napadači su uvek privlačili više pažnje.

 

 

Prvi put posle 18 godina na spisku od 30 nominovanih nisu se našli Lionel Mesi, osmostruki osvajač Zlatne lopte, koji je slavio 2023. godine i Kristijano Ronaldo, koji je šest puta bio najbolji.

Među 30 fudbalera koji se nalaze u konkurenciji za Zlatnu loptu su: Džud Belingem, Ruben Dijaš, Fil Foden, Federiko Valverde, Emilijano Martinez, Erling Haland, Niko Vilijams, Granit Džaka, Artjom Dovbik, Toni Kros, Vinisijus Žunior, Dani Olmo, Florijan Virc, Martin Edegor, Mats Humels, Rodri, Hari Kejn, Deklan Rajs, Vitinja, Kol Palmer, Dani Karvahal, Lamin Jamal, Bukajo Saka, Hakan Čalhanoglu, Vilijam Saliba, Kilijan Embape, Lautaro Martinez, Ademola Lukman, Antonio Ridiger i Alehandro Grimaldo.