La Liga

(VIDEO) Gazaniga od stuba srama do heroja Đirone: Penal, neće proći!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.10.2024 08:01
Pailo Gazaniga heroj kola u La Ligi Tanjug/(AP Photo/Joan Monfort)
Pailo Gazaniga heroj kola u La Ligi

Golman Đirone Paulo Gazaniga je za samo tri nedelje prošao period od stuba srama zbog primljenog gola kroz noge u 90. minutu protiv Pari sen Žermena u UEFA Ligi šampiona (0:1), do apsolutnog heroja dana u devetom kolu Primere La Lige zbog tri odbranjena penala u meču protiv Atletik Bilbaoa (2:1).

Stara je fudbalska floskula da se kiks golmana pamti, ali isto tako pamte se i veličanstvene odbrane. A, argetinski golman je protiv Fejenorda u Ligi šampiona, samo četiri dana ranije, i protiv Bilbaoa zaustavio ukupno četiri penala u nizu!

Bilbao je imao dva penala u Kataloniji. Gazaniga je prvo odbranio udarac Berengera u 28. minutu, a početkom drugog poluvremena su gosti ponovo dobili jedanaesterac. Odbranio je Argentinac udarac Injakija Vilijamsa, ali taj udarac je morao da se ponovi. Loptu je uzep Ander Erera i ponovo je golman Đirone izašao kao pobednik! 

"Kada se ponavljao drugi penal pomislio sam 'dva da, ali tri je previše'. Međutim, Gazaniga je imao tri neverovatne odbrane penala i ostavio nas žive u meču. Ne znam šta bi bilo da je Bilbao poveo 2:1", istakao je trener Đirone Mičel.

Od kako je stigao u Đironu, Gazaniga je odbranio pet penala (šest pokušaja): jedan protiv Viljareala (Moreno) u sezoni 2022/23, jedan protiv Las Palmasa (Ramirez) u 2023/24, jedan protiv Fejenorda (Ueda) i dva (tri izvođenja) sinoć (Berenger, I. Vilijams+Erera).

U ovom veku su po dva penala u jednom meču u Primeri La Ligi odbranili Dijego Alves (Valensija) protiv Atletiko Madrida 2016. godine (Gabi, Grizman) i Serhio Erera (Osasuna) protiv Real Madrida 2022. godine (oba izveo Benzema).