La Liga

La Liga na Areni sport: Real sa Mbapeom "juri" novu krunu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.08.2024 13:06
Kilijan Mbape, novi igraač Reala Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski/
Kilijan Mbape, novi igraač Reala

Mečevima Atletik Bilbao - Hetafe (1:1) i Betis - Đirona (1:1) počela je takmičarska sezona 2024/25 u španskoj La Ligi. Juče ste mogli da pročitate prvi deo najave sezone, a sada ćemo se osvrnuti i na preostale klubove.

LEGANES

Nakon četiri godine drugoligaškog fudbala, na stadionu “Butarke” ponovo će gostovati najbolji španski klubovi. Leganes je na poprilično dominantan način prvi prošao kroz cilj i osigurao povratak u Primeru, drugi put u istoriji kluba. Taj uspeh ostvaren je pre svega zahvaljujući granitnoj odbrani koja je kapitulirala svega 27 puta na 42 utakmice, što je od Leganesa načinilo najbolji defanzivni tim lige.

Neće biti lako ponoviti sličan uspeh u mnogo jačoj konkurenciji, pa će i družina iz predgrađa Madrida imati pred sobom isključivi cilj da izbori opstanak. Mladi trener Borha Himenez za sada nije dobio pojačanja koja bi mogla da naprave razliku, s obzirom na to da su angažovani Migel de la Fuente (2.000.000 evra, Alaves) i Huan Kruz (1.000.000 evra, Betis).

Klub su napustili Dijego Konde i veterani Alan Nijom i Horhe Miramon. Sjajnim partijama u prolećnom delu prethodne sezone Darko Brašanac je ubedio upravu da otkupi njegov ugovor od Osasune, pa ćemo i nekadašnjeg kapitena Partizana gledati u plavo-belom dresu. Kao slobodan igrač iz Sevilje je stigao Marko Dmitrović, tako da će se igre Leganesa u Srbiji pomno pratiti.

MAJORKA

Sastav sa Balearskih ostrva nije uspeo da ponovi sjajne partije iz sezone 2022/23 kada se borio za plasman u Evropu. Strepeli su navijači Majorke za opstanak sve do finiša kampanje u kojem je ekipa osvojila osam bodova u poslednje četiri utakmice i na taj način uspela da obezbedi četvrti vezani nastup u Primeri.

Porazom u finalu Kupa kralja od Atletik Bilbaoa (1:1, pen. 4:2) propuštena je prilika da se osvoji značajan trofej nakon dve decenije posta, pa je bilo jasno da je vreme za određene promene. Iskusni Havijer Agire napustio je klub, a na mestu trenera zamenio ga je Jakoba Arasate.

Nažalost, od trojice srpskih igrača koji su nosili dres Majorke u prošloj sezoni nije ostao niko. Klupska kasa dobro je popunjena (11.000.000 evra, Al Itihad) prodajom Predraga Rajkovića, koji je naplatio dve odlične sezone u Španiji. Matiji Nastasiću je istekao ugovor, dok Nemanja Radonjić nije uspeo da se dokaže na šestomesečnoj pozajmici iz Torina i slobodan je u potrazi za novom sredinom. Ipak, na stadionu “Son Moiš” gledaćemo jedno poznato lice, pošto je Takuma Asano stigao kao slobodan igrač iz Bohuma.

OSASUNA

Otkako se 2019. godine vratila u Primeru, Osasuna nije završila sezonu u eliti na poziciji nižoj od 11. mesta. Vrhunac je stigao u kampanji 2022/23 u kojoj je ekipa igrala finale Kupa kralja i izborila Evropu. Nije uspeo sastav iz Pamplone da se domogne grupne faze Lige konferencija, ali se i u minuloj sezoni potvrdilo da je izrastao u stabilnog prvoligaša.

Međutim, budućnost tima iz Navare sada je upitna, pošto je tvorac pomenutih uspeha napustio “El Sadar”. Jakoba Arasate nalazi se pred novim profesionalnim izazovom u Majorki, a kao njegova zamena doveden je Visente Moreno, koji je u prošlosti trenirao Majorku, Espanjol i Almeriju.

Iskusni štoper David Garsija otišao je u katarski Al Rajan za 8.750.000 evra i taj novac potrebno je mudro uložiti u jačanje igračkog kadra. Za sada, novo lice je Abel Bretones koji je stigao iz Ovijeda kako bi pojačao konkurenciju na poziciji levog beka. Nema sumnje da će i naredne sezone Ante Budimir biti prva opcija u napadu, ali će Hrvatu biti neophodna pomoć u pokušaju da se i ovoga puta izbegne dramatična borba za opstanak.

RAJO VALJEKANO

Očekivalo se da će prethodna sezona doneti mnogo izazova fudbalerima Rajo Valjekana, nakon odlaska Andonija Iraole sa mesta trenera. To se i potvrdilo u praksi, pošto je sastav sa “Valjekasa” tokom čitave sezone vodio borbu za opstanak. Najveća boljka bila je očajna realizacija - sa svega 29 postignutih pogodaka Rajo je imao drugi najneefikasniji napad lige. Dolaskom perspektivnog Injiga Pereza na klupu u februaru, ekipa je zaigrala nešto bolje, dovoljno da se obezbedi opstanak.

Najveća promena u timu jeste odlazak Stoleta Dimitrijevskog, dok je svoju misiju u predgrađu prestonice okončao i Radamel Falkao. U dosadašnjem toku prelaznog roka klub nije bio aktivan, na jednogodišnju pozajmicu stigli su Đerar Gumbau i Adri Embarba i jasno je da su neophodna pojačanja u svim linijama, pogotovo na golu, kao i u napadu.

REAL BETIS

Retko se dešavalo u protekle dve decenije da navijači Betisa uživaju u dobrim igrama i rezultatima svojih ljubimaca, a da istovremeno mogu da se naslađuju posrtanjem omraženog gradskog rivala. Ipak, prošle sezone dogodilo se upravo to, uzimajući u obzir da su zeleno-beli šampionat okončali na sedmom mestu i četvrtu godinu zaredom igraće u Evropi, dok se Sevilja borila za opstanak.

Spekulisalo se da bi tokom leta Manuel Pelegrini mogao da napusti “Benito Viljamarin”, ali iskusni Čileanac će i u sezoni pred nama biti na mestu trenera. Zato je bilo velikih promena u igračkom kadru, pre svega u odbrani koja će izgledati potpuno drugačije. Otišli su Čadi Riad, Herman Pecelja, Huan Miranda i Gvido Rodrigez. Sokratis Papastatopulos se penzionisao, dok ćemo Vilijama Žozea od ovoga leta gledati u dresu moskovskog Spartaka, a od napadača sredinu je promenio i Ajoze Perez koji je potpisao ugovor sa Viljarealom.

Otkupljen je Mark Roka od Lids junajteda, a sa Ostrva su stigli i Dijego Ljorente, odnosno Romejn Pero. Iskustvo na levom beku trebalo bi da donese Rikardo Rodrigez, ali potreban je makar još jedan napadač, kako bi fantastični Isko mogao da ponovi partije iz prošle sezone.

REAL MADRID

Sva pažnja medija i ljubitelja fudbala bila je usmerena na “Santjago Bernabeu” ovoga leta. Predsednik Reala Florentino Perez konačno je ispunio svoju dugogodišnju želju i privoleo Kilijana Mbapea da se preseli u Madrid u pokušaju stvaranja novih “galaktikosa”.

 

 

Tim koji je dominirao prošle sezone u kojoj je osvojio titulu u Španiji i 15. put postao šampion Evrope, dodatno je pojačan angažovanjem brazilskog vunderkinda Endrika, koji će najverovatnije morati da sačeka svoju šansu kako bi se izborio za mesto u timu prepunom superzvezda.

Najveći nedostatak u odnosu na minulu sezonu jeste povlačenje Tonija Krosa. Jedan od najboljih vezista u protekloj deceniji otišao je u penziju i neće biti lako pronaći dostojnu zamenu. Ipak, kvaliteta u veznom redu “kraljevskog kluba” svakako ne manjka (Kamavinga, Čuameni, Valverde, Modrić, Guler) pa ostaje da se vidi može li iko da parira moćnom Realu.

Originalna generacija “galaktikosa” nije ispunila očekivanja i to iskustvo razlog je za oprez u prestonici Španije. Možda i najteži zadatak biće kontrolisati svlačionicu prepunu vrhunskih igrača, ali ukoliko je neko dorastao tom zadatku, onda je to svakako Karlo Anćeloti. U ovom trenutku deluje da je Real premoćan da bi mu se neko suprotstavio, ali to tek treba da se potvrdi na terenu.

REAL SOSIJEDAD

Još jedan baskijski velikan može da se pohvali odličnim rezultatima koje ostvaruje u poslednjih nekoliko sezona. Nije Real Sosijedad uspeo da ponovi uspeh iz prethodne sezone i plasira se u Ligu šampiona, ali šestim mestom obezbeđen je nastup u grupnoj fazi Lige Evrope, čime je u San Sebastijanu zadržan kontinuitet igranja evropskih klupskih takmičenja.

Sjajne igre na Euru unovčio je Robin Le Norman koji je prešao u Atletiko, a njegovim stopama uskoro bi mogao i Mikel Merino koji je na meti Arsenala. Od novajlija, za sada su stigli Serhio Gomez (10.000.000 evra, Mančester siti), Luka Sučić (10.000.000 evra, Salcburg) i Havi Lopez (6.500.000 evra, Alaves).

Očekuje se do kraja prelaznog roka angažovanje makar još jednog napadača koji bi rasteretio Umara Sadika i Mikela Ojarzabala. Trener Imanol Alguasil poznat je po forsiranju mladih igrača, pa bi trebalo očekivati da šansu dobije i neko od izdanaka čuvene Sosijedadove omladinske škole.

SEVILJA

Posle trofejnih godina i redovnih nastupa u Evropi, Sevilja je ušla u krizni period. Kulminacija je stigla prethodne sezone u kojoj se velikan iz Andaluzije mimo svih očekivanja, borio za opstanak. Cenu loših rezultata platio je Kike Sančez Flores, kojeg je na klupi nasledio Garsija Pimijenta. On je peti trener crveno-belih u prethodne dve godine, nakon odlaska Đulena Lopetegija u oktobru 2022.

Nedostajaće iskustvo Serhija Ramosa kome je istekao ugovor, kao i golovi Jusefa En Nesirija. Marokanac se u transferu vrednom 19.500.000 evra pridružio Žozeu Murinju u Fenerbahčeu. Napad je pojačan Pekeom Fernandezom koji je u dresu Rasing Santandera postigao 18 golova u Segundi prošle sezone. Lusijen Agume, Keleči Ihenačo i Čidera Eđuke trebalo bi da donesu kvalitet koji je nedostajao, a verovatno najzvučnije pojačanje jeste Saul. Nekadašnji reprezentativac Španije pokušaće u Andaluziji da vrati karijeru na pravi kolosek, posle nekoliko slabijih sezona u dresu Atletika.

Reprezentativac Srbije Nemanja Gudelj počinje svoju šestu sezonu na stadionu “Ramon Sančez Pishuan” i ostaje nada da će ga zaobići problemi sa povredama koji su ga mučili u prethodnih 12 meseci.

SELTA

Prethodna sezona, u kojoj je klub slavio stogodišnjicu postojanja, dočekana je sa mnogo optimizma u Vigu. Na mesto trenera doveden je Rafa Benitez, međutim nekadašnji osvajač Lige šampiona sa Liverpulom nije uspeo da ostvari zacrtane ciljeve. Od najavljene borbe za Evropu nije bilo ništa, surova realnost bila je da se Selta, kao i mnogo puta u prethodnih šest godina borila za opstanak.

 

 

Iskusni stručnjak otpušten je u martu, priliku je dobio dotadašnji trener B tima Klaudio Điraldes, koji je iskoristio ukazanu šansu. Pet ostvarenih pobeda u poslednjih deset kola bilo je dovoljno da se ostane u društvu najboljih, a mladi stručnjak je dobio priliku da se dokaže i u nastupajućoj sezoni.

Tim je ostao bez najboljeg strelca, pošto je Norvežanin Jorgen Strand Larsen prešao u Vulverhempton na jednogodišnju pozajmicu uz mogućnost otkupa. Njegova zamena trebalo bi da bude Borha Iglesijas koji stiže kao pozajmljen igrač Betisa. Nije bilo dramatičnih promena u Galiciji, pa stoga će predstavljati veliko iznenađenje ukoliko Selta bude kadra za nešto više od puke borbe za opstanak.

Bivši fudbaler Crvene zvezde Mihajlo Ristić dobijao je šansu kod Beniteza, ali se nakon promene trenera preselio na klupu. Ostaje da se vidi hoće li uspeti da ubedi Điraldesa da zaslužuje mesto u startnoj postavi.

HETAFE

Ponovo se pokazalo u prethodnom šampionatu da Hetafe i Hoze Bordalas predstavljaju savrešen spoj. Iskusni stručnjak vratio se u predgrađe Madrida nakon neuspele epizode na “Mestalji” i odveo Hetafe do 12. mesta, što im je najbolji plasman u poslednje četiri godine. Verovatno bi se na “Koliseumu” borili za mesto u Evropi da u martu najbolji strelac Borha Majoral nije doživeo tešku povredu, koja ga je odvojila od terena do kraja prvenstva.

Značajna sredstva (15.000.000 evra) dobijena su od Bornmuta koji je otkupio ugovor Enesa Unala, a u napadu više nećemo gledati ni Čokoa Lozana, Mejsona Grinvuda, kao ni Haimea Matu. Srpski reprezentativac Nemanja Maksimović napustio je klub posle šest uspešnih godina i prešao u Panatinaikos.

Češki golman Jirži Letaček plaćen je 2.000.000 Banjiku iz Ostrave, a konkurenciju u odbrani pojačao je i Dijego Riko, koji je stigao iz Real Sosijedada. Igrači poput Đonatana Silve (Albasete) i Kristijanusa Učea (Seuta) tek treba da se dokažu na velikoj sceni. Ključno pitanje jeste da li će u klubu ostati Borha Majoral, kojeg želi nekolicina španskih i evropskih timova. Sa njim u sastavu šanse za još jednu uspešnu sezonu značajno rastu, u suprotnom Hetafeu sledi borba za opstanak.

La Liga, prvo kolo

četvrtak

Atletik B. - Hetafe 1:1 (1:0)
/Sanset 27 - Uče 64/

Betis - Đirona 1:1 (1:0) 
/Bartra 6 - Miseuhi 72/

petak

Selta - Alaves 19.00 (AP2)
Las Palmas - Sevilja 21.30 (AP2)

subota

Osasuna - Leganes 19.00 (AS3)
Valensija - Barselona 21.30 (AP3)

nedelja

Sosijedad - Rajo Valjekano 19.00 (AS1)
Majorka - Real 21.30 (AP1)

ponedeljak

Valjadolid - Espanjol 19.00 
Viljareal - Atletiko M. 21.30

 

 

Standings provided by Sofascore