La Liga

Primera La Liga na Areni: Povratak Kralja (1. deo)

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.08.2024 13:39
Dani Olmo je najskuplje pojačanje Barselone ovog leta Guliver/Photo by Oliver Kaelke/DeFodi Images
Dani Olmo je najskuplje pojačanje Barselone ovog leta

Posle 80 dana pauze, lopta će se ponovo zakotrljati španskim prvoligaškim terenima. Utakmicom između Atletik Bilbaoa i Hetafea (četvrtak 19.00, Arena Sport 2) zvanično počinje 94. sezona Primere koju ćete, kao i prethodnih godina, biti u prilici da pratite u direktnim i ekskluzivnim prenosima na kanalima Arena Sporta.

Odmarali smo od klupskog fudbala tokom leta, ali upravo u tom periodu zbili su se događaji koji bi itekako trebalo da pozitivno utiču na predstojeću sezonu Primere. Španija je na turniru održanom u Nemačkoj postala prvak Evrope četvrti put u svojoj istoriji (1964, 2008, 2012, 2024) čime je postala najtrofejnija reprezentacija u istoriji kontinentalnih smotri. Mesec dana kasnije, olimpijska selekcija osvojila je zlatnu medalju na Igrama u Parizu i time zaokružila uspešno leto španskog reprezentativnog fudbala. 

Ukupno 19 fudbalera koji su učestvovali u pohodu na evropsku titulu igrali su prethodne sezone u Primeri, a prelaskom Danija Olma u Barselonu taj broj zaokružen je na 20, što potvrđuje da bazu nacionalnog tima čine igrači koji nastupaju u domaćem šampionatu. 

Primera La Liga, prvo kolo

Četvrtak

Atletik B. - Hetafe 19.00 (AS2)
Betis - Đirona 21.30 (AS2)

Petak

Selta - Alaves 19.00 (AP2)
Las Palmas - Sevilja 21.30 (AP2)

Subota

Osasuna - Leganes 19.00 (AS3)
Valensija - Barselona 21.30 (AP3)

Nedelja

Sosijedad - Rajo Valjekano 19.00 (AS1)
Majorka - Real 21.30 (AP1)

Ponedeljak

Valjadolid - Espanjol 19.00
Viljareal - Atletiko M. 21.30

Čak i najveći ljubitelji španskog fudbala morali su da priznaju da je u poslednjih nekoliko godina došlo do pada kvaliteta u Primeri. Trend koji je započet odlaskom Nejmara u PSŽ 2017. godine nastavio je Kristijano Ronaldo godinu dana kasnije, a proces je zaokružen kada je voljeni sin Katalonije Lionel Mesi, napustio Barselonu pre tri godine. 

Pokazalo se da veterani poput Luke Modrića i Roberta Levandovskog nemaju marketinški kapacitet dovoljan da se Primera vrati u sam vrh evropskog klupskog fudbala. Liga koja je pre samo nekoliko godina bila neprikosnoveno druga po kvalitetu na Starom kontinentu, a po mišljenju mnogih i ravnopravna sa Premijer ligom, ostala je iza Bundeslige i Serije A, što potvrđuje i UEFA rang lista na kojoj je šampionat Španije na četvrtom mestu po broju osvojenih bodova u minuloj sezoni. 

 

 

Čekalo se da na scenu stupe fudbaleri kadri da preuzmu “baklju” od svojih slavnih prethodnika i vrate Primeru tamo gde joj je po istoriji i tradiciji svakako mesto. Upravo je nedavno održani Euro pružio priliku da “mladi talas” pronađe svoje mesto na evropskoj i svetskoj fudbalskoj pozornici i tu priliku je iskoristio. 

Španiju su ka kontinentalnoj kruni vodili Niko Vilijams, koji je dva dana uoči finala sa Engleskom proslavio 22. rođendan i apsolutno prva zvezda prvenstva Lamin Jamal. Biser Barsleonine La Masije napunio je 17 godina dan pre finalne utakmice, a svojim partijama na čitavom turniru nagovestio je da bi u godinama koje dolaze mogao da vrati katalonskog giganta, pa i čitavu ligu u sam vrh evropskog fudbala. 

Engleze je do finala vodila prva zvezda “kraljevskog kluba” Džud Belingem koji je svojim igrama potvrdio zašto ga mnogi stručnjaci vide kao glavnog kandidata za Zlatnu loptu. Posle višegodišnje sage, najbolji fudbaler današnjice Kilijan Mbape stigao je u Real, čime je liga konačno dobila zaštitno lice koje će biti njen ambasador i dostojan naslednik Ronalda i Mesija. I odmah gol Francuza, osvojen trofej Superkupa Evrope...

Uz starosedeoce Vinisijusa, Pedrija i Antoana Grizmana, odnosno novajlije kao što su Hulijan Alvarez i Dani Olmo, nema sumnje da postoji mnogo razloga zbog kojih bi predstojeća sezona mogla da nam donese spektakularan fudbal i uzbudljivu borbu na svim nivoima.

ALAVES

Sastav iz Vitorije bez većih problema ostvario je zacrtan cilj u povratničkoj sezoni u elitnom rangu. Opstanak praktično nijednog trenutka nije dovođen u pitanje i sada su  na Mendizorozi porasli apetiti. Igrački kadar je doživeo značajne promene pošto trener Luis Garsija više ne može da računa na fudbalere koji su bili ključni u ostvarenom uspehu prošle sezone. 

Najbolji strelac Samu Omorodion vratio se u Atletiko nakon jednogodišnje pozajmice u Baskiji i neće biti lako pronaći zamenu za talentovanog napadača, a svoju jednogodišnju misiju u Vitoriji okončao je i Rafa Marin. Prodajom Havija Lopeza i Rubena Duartea klub je zaradio preko deset miliona evra pa bi tek trebalo očekivati da Alaves bude aktivan na letnjoj pijaci. 

Domaći ljubitelji fudbala pažljivo će pratiti igre nekadašnjeg finaliste Kupa UEFA i zbog dvojice srpskih fudbalera. Aleksandar Sedlar uspešno se oporavio od povrede ligamenata kolena i krajem jula počeo sa treninzima. Ostaje nada da je neugodna povreda prošlost za nekadašnjeg igrača Metalca iz Gornjeg Milanovca i da će potencijalni reprezentativac Srbije uspeti da se izbori za mesto u startnoj postavi. Nikola Maraš vratio se u Alaves posle šestomesečne pozajmice u Levanteu i pokušaće da se nametne treneru Garsiji u nastupajućoj sezoni. 

ATLETIK BILBAO

Posle jedne od najuspešnijih sezona u novijoj istoriji kluba, velikan sa “San Mamesa” tražiće svoju šansu da napravi dodatni iskorak i učvrsti se u samom vrhu Primere. Liga šampiona izmakla je “ponosu Baskije”, ali je osvojen prvi značajan trofej nakon četiri decenije (Kup kralja), čime je osiguran nastup u Ligi Evrope i bačena rukavica u lice najvećim klubovima sa Pirinejskog poluostrva. 

Kako će finale drugog po kvalitetu evropskog takmičenja narednog proleća biti odigrano upravo u Bilbau, nema sumnje da će puleni Ernestea Valverdea to pokušati da iskoriste kako bi došli do vrednog evropskog trofeja. 

Jedna era u Bilbau je okončana, pošto je dugogodišnji kapiten Iker Muniain napustio klub, dok je legendarni Raul Garija odlučio da stavi tačku na svoju uspešnu karijeru. Još tokom prethodne sezone dogovoren je transfer sjajnog Alvara Đaloa iz Brage vredan 15 miliona evra, što je treći najvredniji transfer u istoriji kluba. Krilni napadač viđen je kao neko ko bi trebalo da zameni Nika Vilijamsa. Ipak, kako trenutno stvari stoje, mlađi od braće Vilijams ostaće na “San Mamesu” još najmanje godinu dana i pored interesovanja najvećih španskih i evropskih klubova, pa ostaje da se vidi na koji način će iskusni trenerski vuk uklopiti dvojicu sjajnih napadača sličnih karakteristika. 

 

 

ATLETIKO MADRID

Prethodna decenija donela je mnogo razloga za radost navijačima madridskog Atletika. Otkako je Dijego Simeone preuzeo klub iz prestonice, Atletiko je uspeo da poremeti odnos snaga u Španiji i ugrozi monopol Reala i Barselone u raspodeli trofeja. Ipak, u minulom šampionatu kao da je došlo do zasićenja kod Čolovih “ratnika”, pa su “jorgandžije” prvi put u eri temperamentnog Argentinca okončale sezonu van prva tri mesta na tabeli. 

Stoga, ovo će biti sezona u kojoj će Grizman i ostatak vojske pokušati da se iskupe i poprave utisak, sa nekim novim licima u svojim redovima. Klub su napustili Alvaro Morata, Čaglar Sojundžu, Memfis Depaj, Gabrijel Paulista, Saul, Mario Hermoso i Stefan Savić. 

Defanzivna linija pojačana je Robinom Le Normanom, koji je ovoga leta postao šampion Evrope sa Španijom. Tradiciju vrhunskih Atletikovih napadača trebalo bi da nastave Aleksandar Serlot i Hulijan Alvarez. Norvežanin je sa 23 gola u dresu Viljareala prethodni šampionat završio na drugom mestu liste strelaca i očekuje se na “Metropolitanu” da svoju formu iz “žute podmornice” prenese u glavni grad Španije.

Hulijanu Alvarezu je dosadilo da bude u senci Erlinga Halanda i primorao je Gvardiolu da ga proda. Pomoglo je u ubeđivanju katalonskog stručnjaka i to što je Simeone bio spreman da odvoji 75 miliona evra za osvajača prethodnog Mundijala sa Argentinom. Žoao Feliks se vratio u klub nakon pozajmice u Barseloni, ali prema najavama uskoro će biti prodat, pa bi tek trebalo očekivati da klub bude aktivan u poslednjim sedmicama letnjeg prelaznog roka.

BARSELONA

Posle osvojene titule 2023. godine, Barselona nije uspela da ponovi šampionske partije i minula sezona okončana je bez trofeja. Spekulacije u vezi sa budućnošću Ćavija na klupi, kao i činjenica da su svoje mečeve kao domaćini igrali na Monžuiku, uzdrmali su ekipu koja je bila inferiorna na svim frontovima.

Najznačajnija promena tokom leta jeste na mestu trenera. Ćavija je nasledio Hansi Flik i pred nemačkim stručnjakom je težak zadatak da bez velikog budžeta pokuša da parira moćnom Realu. Svi u klubu se nadaju da će radovi na rekonstrukciji “Kamp Noua” biti okončani do Nove godine i da će se katalonski gigant pre kraja sezone vratiti u svoj renovirani dom.

Trenutne procene govore da bi Gavi mogao da se vrati na teren najranije u novembru, dakle punih godinu dana nakon što je doživeo povredu ligamenata kolena. Ekipu su napustili Serhi Roberto, Markos Alonso i Seržinjo Dest, dok su se sa pozajmice u svoje matične klubove vratili Žoao Feliks i Žoao Kanselo. Sredstva neophodna za funkcionisanje kluba dobijena su prodajom Hulijana Arauha Bornmutu, ali potrebno je još mnogo novca kako bi Barselona mogla da parira mrskom rivalu.

Iako se Dani Olmo vratio u klub u kojem je načinio prve fudbalske korake, postoji problem oko njegove registracije što je jasan pokazatelj da katalonski gigant preživljava teške dane.  

Očigledno je da se “blaugrana” mora okrenuti svojoj školi koja je pre dvadesetak godina od Barse stvorila najveću silu koju je klupski fudbal ikada video. Lamin Jamal je neko od koga se očekuje da vrati klub na staze stare slave, ali to je i ogromno breme za momka koji još uvek ne poseduje vozačku dozvolu. Brojni su primeri onih koji u prošlosti nisu izdržali pritisak velikih očekivanja (Bojan Krkić, Đovani Dos Santos, Ansu Fati) pa ostaje da se vidi da li će najbolji mladi fudbaler nedavnog Eura moći da se nosi sa takvim pritiskom. 

 

 

VALENSIJA

Nekada jedan od najvećih klubova Španije preživljava teške dane, ili bolje rečeno godine. Ekscentrični vlasnik Piter Lim već čitavu deceniju je na čelu velikana sa “Mestalje” i isto toliko traje borba navijača koji žele da mu vide leđa. Posle dramatične sezone 2022/23 u kojoj je legenda kluba Ruben Baraha uspeo da izbori opstanak, prethodna kampanja nije bila toliko neizvesna i sezona je okončana u gornjoj polovini tabele. 

Ekipa je u finišu prvenstva pala u formi i time ostala bez šanse da izbori Evropu, a sudeći po (ne)aktivnosti kluba na letnjem tržištu, deluje da takvih ambicija neće biti ni u nastupajućoj sezoni. Kao slobodan igrač iz Rajo Valjekana stigao je Stole Dimitrijevski, dok su na jednogodišnju pozajmicu dovedeni Rafa Mir i Dani Gomez. U prevodu, nije potrošen nijedan evro na jačanje igračkog kadra, pa će Baraha morati da se osloni na one igrače koji su izneli teret prethodne sezone.

Makedonski golman doveden je kako bi zamenio Giorgija Mamardašvilija. Reprezentativac Gruzije blistao je na Evropskom prvenstu i “slepi miševi” će to pokušati da naplate unosnom prodajom, ali za sada na adresu tima sa “Mestalje” nije stigla odgovarajuća ponuda. Deluje da navijači nemaju mnogo razloga za optimizam i da su na obali Mediterana potrebne korenite promene kako bi se Valensija vratila u vrh španskog fudbala. 

VALJADOLID

Klub iz autonomne oblasti Kastilja i Leon uspeo je da se vrati u Primeru nakon samo jedne sezone provedene u nižem rangu. Legendarni Ronaldo, koji je već šest godina vlasnik kluba nikada nije važio za gazdu “široke ruke”. U skladu sa tim delovalo se na letnjoj pijaci, tako da u svlačionici na “Hoze Zorilji” neće biti mnogo novih lica. Otkupljeni su ugovori igrača koji su igrali na pozajmici prošle sezone (Stipe Biuk, Stanko Jurić, Andre Fereira, Amat Endiaj, Raul Moro i Viktor Meseger) za šta je izdvojeno oko 14 miliona evra. Jedino novo lice biće Eraj Komer koji je doveden na jednogodišnju pozajmicu iz Valensije. 

Klub su napustili veterani Žordi Masip, Alvaro Negredo i Serhio Eskudero i njihovo iskustvo neće  biti lako nadomestiti. Valjadolid je u poslednjih pet sezona stekao status “jo-jo” kluba i za opstanak u eliti biće potrebna značajnija finansijska sredstva. 

VILJAREAL

Turbulentan početak prošle sezone koštao je posla dvojicu trenera Viljareala. Najpre Kike Setijen, a zatim i Pačeta platili su cenu slabih rezultata, ali sve se promenilo kada se na klupu vratio Marselino Garsija Toral. Provereni stručnjak uspeo je “žutu podmornicu” da odvede u mirnije vode tako da je Viljareal sezonu okončao na osmom mestu i za malo mu je izmaklo mesto u Ligi konferencija.

Pomak u igri i rezultatima stigao je najviše zahvaljujući fantastičnom Aleksanderu Serlotu, koji je odličnu sezonu naplatio transferom u Atletiko vrednom 32 miliona evra. Klub je značajna finansijska sredstva prihodovao i prodajom golmana Filipa Jorgensena (24.500.000 evra, Čelzi) i Bena Breretona (8.300.000 evra, Sautempton) pa možemo očekivati još mnogo novih potpisa na nekadašnjem “El Madrigalu”.

Za sada, stigli su golman Dijego Konde iz Leganesa, kao i mladi defanzivac Vili Kambvala koji je doveden iz Mančester junajteda. Pape Gaj, Serhi Kardona i Nikolas Pepe angažovani su kao slobodni igrači pa je za očekivati da će do kraja prelaznog roka biti doveden makar još jedan napadač.

 

 

ĐIRONA

Dugo je prošle sezone trajala bajka tima sa stadiona “Montilivi”, ali je epilog bio očekivan. Iako je Real prvi prošao kroz cilj, Đirona je šampionat okončala na trećem mestu ispred Atletika i time izborila prvi plasman u neko evropsko takmičenje u 94. godine dugoj istoriji kluba. 

Katalonci su postali žrtve sopstvenog uspeha, pošto su najzaslužniji fudbaleri za plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona naplatili svoje vrhunske partije. Najboljeg strelca Primere Artema Dovbika gledaćemo od naredne sezone u dresu Rome, dok je Aleiš Garsija novi igrač Bajer Leverkuzena. Svoju jednogodišnju misiju u Đironi okončali su Erik Garsija, Jan Kouto i Savio i oni su se vratili u matične klubove. 

Angažovanjem Ladislava Krejčija iz praške Sparte oboren je klupski rekord (12 miliona evra), a novajlije su i Abel Ruiz, Alehandro Franses i Doni Van de Bek. Svakako najveće pojačanje jeste da je uprava uspela da na mestu trenera zadrži Mičela i pored interesovanja nekoliko bogatijih evropskih klubova. Ostaje da se vidi kako će perspektivni stručnjak uspeti sa skromnim igračkim kadrom da void bitke na više frontova. 

ESPANJOL

Poput Valjadolida, Espanjol se iz prvog pokušaja vratio u društvo najboljih, doduše težim putem preko baraža. Čak i u drugoligaškoj konkurenciji drugi po veličini klub iz Barselone teško je pobeđivao, uzimajući u obzir da je čak 18 puta igrao nerešeno. Stoga, postavlja se veliko pitanje koliko će tim koji do sada nije značajno pojačan biti u mogućnosti da se nadmeće sa daleko kvalitetnijim rivalima kakvi ga očekuju u Primeri. 

Najbolji strelac iz prethodne kampanje Martin Brajtvajt (22 gola) prešao je u brazilski Gremio, a do sada su angažovana dvojica defanzivaca Karlos Romero i Alvaro Tehero. Jasno je da sa trenutnim igračkim kadrom trener Manolo Gonzales nema potreban kvalitet za nešto više i da Espanjolu bez pojačane aktivnosti u prelaznom roku predstoji grčevita borba za opstanak. 

LAS PALMAS

Popularni “kanarinci” pokazali su dva različita lica u prošloj sezoni. Prvi deo kampanje odrađen je besprekorno i delovalo je da bi na Kanarskim ostrvima mogao da se gleda evropski fudbal ove jeseni. Međutim, ulaskom u Novu godinu ekipa je doživela veliki pad u formi, toliko da su navijači u završnici strepeli i za opstanak. Las Palmas je poslednji trijumf upisao u februaru i samo zahvaljujući kapitalu iz prvog dela šampionata, nije se ekspresno vratio u Segundu.

 

 

Čovek koji je “kanarince” pre nešto više od godinu dana vratio u elitno društvo napustio je stadion “Gran Kanarija”. Garsija Pimijenta prihvatio je ponudu Sevilje, a njega je na klupi zamenio bivši trener Ovijeda Luis Karion. 

Od igrača sa značajnijom ulogom, ekipu su napustili Saul Koko, Maksimo Perone, Serhi Kardona i Munir El Hadadi. Dolazak iskusnog Jaspera Silesena nagoveštaj je da bi i sjajni golman Alvaro Valjes uskoro mogao da promeni sredinu, a angžovani su i Marvin Park, Haime Mata i Adnan Januzaj. 

Isključivi cilj na Kanarskim ostrvima biće obezbediti opstanak, sve preko toga predstavljalo bi ogroman uspeh. 


Sutra: Povratak Kralja (2. deo)