La Liga

Ne smete igračima da oduzmete kreativnost: I zbog ovoga je Anćeloti najtrofejniji trener Lige šampiona

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

10.05.2024 11:57
Karlo Anćeloti i Vinisijus Žunior Tanjug/AP Photo/Alberto Saiz
Karlo Anćeloti i Vinisijus Žunior

Karlo Anćeloti je oborio još jedan trenerski rekord, postao je od sinoć prvi stručnjak koji će igrati u šest finala UEFA Lige šampiona. Nekada sjajni i trogfejni igrač Milana i selekcije "azura", "Dok Karlito" je sebe ugvairao i kao trener.

Vodeći Parmu, Juventus, Milan, Čelsi, PSŽ, Bajern, Napoli, Everton i u dva navrata Real Madrid, čak 13 puta je vodiosvoje klubove u nokaut fazi UEFA Lige šampiona, četiri puta je ispadao u četvrtfinalima, tri puta u polufinalima i četiri puta je osvajao ovaj pehar i izgubio samo jedno finale sa Milanom 2005. godine. 

Sa Realom je uvek stizao među četiri najbolja, dva puta je ispadao u polufinalima, dva puta podizao pehar (2014, 2022), a 1. juna na Vembliju protiv Borusije iz Dortmunda ima priliku za he-trik sa kraljevskim klubom i svojim petim peharom elitnog takmičenja.

 

 

Koliko god su spočitavali neke njegove zahteve u igri, često govorili da je "stara škola", Don Karlo je uvek mirno objašnjavao kako i zašto nešto radi. Pa, kome se sviđa OK, kome se ne sviđa opet OK.

"Fudbal je najbolja igra na svetu zato što svako, baš svako može da ga gleda na svoj način, a isto tako i da ga komentariše. Nikome to pravo ne može da se uskrati", jedna je od legendarnih rečenica italijanskog stručnjaka.

A, evo, kako je objasnio zašto Vinisijus Žunior i Rodrigo igraju u Realu pomalo "nekonvencijalno".

"Grešku koju nova generacija trenera pravi je što daje previše informacija igračima u igri sa loptom. To oduzima kreativnost. Jedno je ukazati igraču na pozicioniranje bez lopte, tu morate da im date mnogo informacija, jer bez lopte reč je o koncentraciji, požrtvovnosti i kolektivnoj igri. Ali, sa loptom, to zavisi od kreativnosti igrača. Ako je Vinisijusu i Rodrigu prijatnije da budu malo više otvoreni na krilu kad tim ima loptu, neću im reći da ostanu unutra jer je to individualna interpretacija igre. Ne radim to jer ne želim da oduzmem kreativnost svima", objasnio je Italijan.

 

 

Karlo Anćeloti je osvojio sve kao igrač: u Romi titulu i četiri kupa, u Milanu dve titule, Superkup Italije, dva Kupa šampiona, Superkup Evrope i Interkontinantalni kup.

Kao trener jedini je u Ligama petice osvajao titule. Sa Juventusom ima Intertoto Kup, sa Milanom titulu, Kup, Superkup Italioje, dve Lige šampiona, dva UEFA Superkupa, SP za klubove. U Čelsiju je osvojio titulu, FA Kup i Komjuniti Šild, u PSŽ-u titulu, u Bajernu titulu i dva Kupa, sa Realom dve titule, dva Kupa, dva Superkupa Španije, dve UEFA Lige šampiona, dva UEFA Superkupa i dva SP za klubove.

Kad se sve sabere, "Don Karlo" iza sebe ima 40 trofeja, 12 kao igrač i 28 kao trener. Jedan je Don Karlito.