Vesti iz automoto sporta

Slavlje Meklarena u Hungaroringu: Noris pustio Pjastrija da ostvari prvu pobedu u Formuli 1

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.07.2024 16:44
Oskar Pjastri je osvario prvi trijumf u Formuli 1 Tanjug/AP Photo/Denes Erdos
Oskar Pjastri je osvario prvi trijumf u Formuli 1

Oskar Pjastri pobednik je VN Mađarske u Hungaroringu, pred kolegom Landom Norisom i Luisom Hamiltonom u Mercedesu. Po rezultatima treninga moglo se nagovestiti da će Meklaren doći do drug pobede u sezoni, ali je malo ko očekivao da svetski šampion Maks Verstapen neće biti na postolju.

Vozači Meklarena zamenili su uloge na startu trke u Hungaroringu, jer je Oskar Pjastri bolje startovao od Landa Norisa (bio pol pozicija), a u trku su se odmah umešali Maks Verstapen i Luis Hamilton.

Pjastri i Noris nekako su odolevali Vestapenu na čelnim pozicijama tokom pit-stopova, ali od 48. kruga svetski šampion je zasepo na čelo sa osam sekundi prednosti nad Norisom i 10 nad Pjastrijem. Bilo je nekih nesvojstvenih grešaka vozača i to svih vodećih.

 

 

Sa novim gumana Noris i Pjastri su smanjivali prednost Verstapena, iza njih su bili Hamilton i dvojica Ferarijevih vozača Lekler i Saniz. Uvideo je Verstapen da mora u po nove gume, pa je posle povratka na stazu bio tek peti. Tandem Meklarena je održavao 15-tak sekundi prednosti sa kojim su ušli u poslednjih 10 krugova. Hamilton je je imao veliki pritisak od Verstapena koji je po svaku cenu želeo da stigne do postolja. 

Pokušao je u 63. krugu Verstapen da prestigne Hamiltona, ali je zakačio rivala u krivini, "poleteo" i završio van staze. Ipak, nastavio je trku i završio na petom mestu.

 

 

Noris i Pjastri su lako završili trku s tim što je Noris pustio kolegu da ga pretekne i ostvari prvu pobedu u Formuli 1, Luis Hamilton je bio treći, Lekler u Ferariju četvrti, Verstapen je bio petio, Sainz šesti, Perez sedmi, Rasel osmi, Cunoda deveti, a Strol deseti.

Lando Noris (189 bod) smanjio je prednost Maksa Verstapena (265), Lekler je ostao treći (162 boda). U šampionatu konstruktora, Meklaren je sa duplom pobedom izbio na drugo mesto, pretekavši Ferari. Red Bul je i dalje neprikosnoven.