Vesti iz borilačkih veština

Predsednik ADCC Marko Leisten stiže u Srbiju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.10.2024 14:52
Promo promo
Promo

Srbija se priprema za istorijski trenutak na borilačkoj sceni, jer u zemlju stiže Marko Leisten, predsednik evropske ADCC federacije. Njegova poseta označava ključni korak u nastojanju Srbije da se kandiduje za organizaciju ADCC Europe, Middle East & African Trials-a 2025. ili 2026. godine, jednog od najvećih događaja u svetu submission fighting-a. Leistenova poseta nije slučajna—on će prisustvovati ADCC Southern Eastern Europe  takmičenju, koje će se održati 2. novembra, a koje iz dana u dan privlači sve veći broj prijavljenih takmičara iz više od 30 zemalja širom sveta.

Submission fighting postaje sve popularniji, ne samo u Srbiji, već i globalno. Ova borilačka disciplina stiče na značaju zbog svoje atraktivnosti i poznatih ličnosti koje je treniraju, poput glumaca Keanua Reevesa, Jasona Stathama i Toma Hardyja, kao i muzičara Travisa Barkera (Blink-182) i Maynarda Jamesa Keenana. Njihova posvećenost sportu doprinosi povećanju interesa za ovu disciplinu, dok sam ADCC događaj ima potencijal da dodatno popularizuje ovu veštinu.

Štaviše, neki od poznatih sportista i ličnosti se redovno takmiče na ADCC-u, poput Toma Hardyja. Muzičar Zoltan Bathory, gitarista benda Five Finger Death Punch, takođe je aktivan učesnik ADCC događaja, gde demonstrira svoje znanje i crne pojaseve u džudou i BJJ-u. Nicky Rod (Nick Rodriguez), nova zvezda sveta sabmišn fajtinga, napravio je senzaciju osvojivši srebro na ADCC 2019. godine, dok je Gordon Ryan, više puta okrunjeni šampion, postao sinonim za dominaciju na ADCC platformi​. Među pionirima je i bivši UFC borac Mark Kerr, koji je postao legendarna figura nakon osvajanja ADCC titula u teškoj kategoriji više puta, što mu je donelo mesto u istoriji borilačkih sportova​

Podrška velikih kompanija, kao što su Arena Channels Group - Arena Fight, FUJI Mats, Pitbull, Integraltechnic, Basic Supplements i Magnetic System, pokazuje koliko je ovo takmičenje značajno i veliko u svetu borilačkih sportova. 
Arena Channels Group (ACG) i kanal Arena Fight, lideri u regionu kada su u pitanju borilački sportovi, još jednom za ljubitelje borilačih sportova obezbediće prisustvo borbi putem prenosa uživo, dok će kompanija Pitbull kao brend koji je blisko povezan sa submišn fajting kulturom, još jednom pružiti podrsku sportistima. 

Srbija se, dakle, nalazi na pragu da postane važna tačka na globalnoj mapi submission fighting-a, a dolazak Marka Leistena i organizacija ADCC Southern Eastern Europe takmičenja samo su sigurno samo početak.