Vesti iz borilačkih veština

(VIDEO) Hrabrost i srce Amerikanca nedovoljno za titulu: "Poatan" još jednom potvrdio dominaciju u oktagonu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.10.2024 08:56
Aleks Pereira Matias J. Ocner/Miami Herald via AP, File
Aleks Pereira

Brazilski MMA borac Aleks Pereira odbranio je pojas u poluteškoj kategoriji (do 93kg) na "UFC 307" priredbi u Solt Lejk Sitiju, gde je tehničkim nokautom u četvrtoj rundi savladao izazivača Kalila Runtrea iz Amerike.

Popularni "Poatan", koji je svetsku MMA slavu stekao prevashodno zbog borbi i pobeda nad Izraelom Adesanjom, time je potvrdio svoju dominaciju u oktagonu, upisašvi 12. pobedu u karijeri. I to protiv izuzetno kvalitetnog borca, koji je, bez obzira na nešto skromniji rekord (13 pobeda, pet poraza), dobio šansu da uzme pojas posle serije od pet vezanih pobeda.

Borba je inače počela dinamično i od starta se videlo da nas čeka uzbudljiv meč. Pereira, koji je u MMA svet uplovio iz kikboksa, koristio je prednost u visini i "leg kikovima" kažnjavao svaki malo nepromišljeniji potez Runtrea istovremeno držeći ga na distanci. Izazivač, sa druge strane, bio je dosta agresivan i nekoliko puta je "levicom" iznenadio Pereiru, pa je imao i prednost u uvodnoj rundi (10:9). 

 

 

 


Međutim, već u narednoj, stvari su polako počele da "dolaze na mesto".

Pereira je usporio tempo i prepoznatljivim direktima, polako počeo da pravi štetu rivalu. Iako je Runtre uspevao da probije gard Brazilca, "Poatan" se dosta dobro branio, usput praveći pametna rešenja u napadu, gde je snažnim udarcima u telo i noge, usporio kretnju Amerikanca.

Već tada videlo se da je Brazilac počeo da preuzima kontrolu nad borbom. Jasno, imao je i više iskustva u tim, šampionskim mečevima gde je već dva puta branio pojas. Runtre, iako borben i hrabar do samog kraja, ostao je bez gasa u trećoj rundi. Vidno iscrpljen, sa kravim licem, pokušavao je još malo da parira Pereiri, koji je poznat po svom "gas tank-u". Ali, nije mogao dalje od četvrte runde...

U jednom trenutku borbe, Pereira je krenuo u potpunu ofanzivu i tim, snažnim "džebovima" u glavu i telo u kombinaciji sa aperkatima, slavio je tehničkim nokautom na 30 sekundi do kraja četvrte runde, potvrdivši dominaciju u poluteškoj kategoriji, gde se, inače, bori i naš Aleksandar Rakić.

"Bila je ovo jedna od najtežih borbi za mene, a to sam i očekivao. Plan je bio da ga pustim da se umori i video sam kako mu se izdržljivost smanjila u drugoj rundi. Sa druge strane, ja sam imao ve više snage kako je borba odmicala", bile su prve reči Pereire posle borbe.