Vesti iz borilačkih veština

Da li MMA lideri lobiraju za ulazak MMA na Olimpijske igre?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.08.2024 23:59
MMA Oktagon TV Arena Fight
MMA Oktagon

Strani mediji sve češće izveštavaju o sve većem naporu da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) uvrsti mešovite borilačke veštine (MMA) kao zvaničan olimpijski sport. I dok su borilačke discipline poput džudoa, tekvondoa, rvanja i donedavno boksa već prisutne na Olimpijskim igrama, MMA i dalje ostaje van ove prestižne manifestacije, uprkos rastućoj popularnosti širom sveta.

Renzo Grejsi, legendarni majstor brazilske džiu-džice i jedan od potomaka čuvene porodice Grejsi, koja je imala neverovatan uticaj na nastanak MMA, veruje da je pitanje vremena kada će ovaj sport postati deo Olimpijskih igara.

Grejsi naglašava da interesovanje za MMA rapidno raste na nivou amatera, posebno zahvaljujući platformama kao što je Međunarodna federacija mešovitih borilačkih veština (IMMAF).

"Ovo će biti ključni temelji za ostvarenje olimpijskih ambicija ovog sporta. Abu Dabi mnogo ulaže u sport, i to ne samo u svojoj zemlji, već pomaže i drugim zemljama, a posebno radi na različitim dečjim projektima u Brazilu, čime privlači i dovodi decu u sport. Beograd i Srbija su uradili sjajan posao, neverovatno je kako su ljudi u toj zemlji podigli sve na viši nivo i prihvatili sport. Uvek je sjajno biti u Abu Dabiju, ali vraćam se u Beograd uskoro," kazao je Grejsi za Arenu Fight. On dodaje da je proces možda i predugo trajao, te iako druga generacija njegove porodice nije bila iz poslovnog sveta i nisu umeli da prošire priču, treća generacija je svakako otišla korak dalje.

Podršku ideji uvrštavanja MMA u Olimpijske igre dao je i predsednik UFC-a, Dana Vajt. On je u virtuelnom "Q/A" istakao da, iako ne lobira aktivno za to, veruje da bi uključivanje MMA značajno doprinelo povećanju gledanosti. „Ako želite više gledalaca, stavite MMA u Olimpijske igre,“ izjavio je Vajt u emisiji Laure Sanko, dodajući da bi to bio veliki korak za popularizaciju sporta na globalnom nivou.

Na prethodnim Olimpijskim igrama, popularnost borilačkih veština bila je očigledna, a rejtinzi su se povećali, što dodatno podstiče raspravu o uključivanju MMA.

S druge strane, Piter Marej, izvršni direktor Professional Fighters League (PFL), jedan je od onih koji aktivno lobiraju kod MOK-a i IMMAF-a da uvrste MMA u olimpijski program, posebno s obzirom na to da će naredne Igre biti održane u Los Anđelesu 2028. godine.

Marej naglašava da je MMA danas evoluirao u sport visoko obučenih i veštih sportista koji su savladali brojne discipline, a koji su privukli milione obožavalaca širom sveta. "Sada je potrebno da radimo sa MOK-om kako bismo platformisali ovaj neverovatan sport," kaže Marej za "Sun", dodajući da su potrebne mere za osiguranje bezbednosti boraca, ali da je uveren kako se to može efikasno sprovesti.

Kako se približavaju Olimpijske igre 2028. godine, Amerika će imati priliku da bude prva zemlja domaćin koja će uvrstiti MMA kao olimpijski sport. „Olimpijske igre već uključuju borilačke veštine, a sve one su ključne za naš sport,“ zaključio je Marej, dodajući da PFL želi biti vodeća sila koja će pomoći da MOK prepozna MMA kao zlatni sport do 2028. godine.

Inače, Svetska MMA federacija (IMMAF) od svog osnivanja 2012. godine, uz podršku velikog broja zemalja širom sveta, vodi neprekidnu bitku za prepoznavanje ovog najbrže rastućeg sporta na svetu. MMA je za svega 30-ak godina, tačnije od prvog UFC događaja 1993. godine, preko formiranja brojnih profesionalnih promocija, do stvaranja uslova za amaterski MMA sport 2012. godine, uspeo da stvori globalnu priliku za sve mlade talente borilačkih sportova, a vrlo brzo je dopreo do publike i osvojio srca najmlađih generacija boraca.

Republika Srbija je 2024. godine zvanično priznala MMA kao sport, čime je postala jedna od 10 zemalja koje su značajno uticale na razvoj amaterskog MMA na globalnom nivou. Srbija se posebno istakla rezultatima, organizacijom najvećih evropskih i svetskih takmičenja, ali i postavljanjem sportskih okvira kojima je ovaj sport načinio prve korake ka potpunom priznanju.