Vesti iz borilačkih veština

Više nije neprikosnoveni šampion: Aleksandar Usik se odrekao IBF pojasa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.06.2024 17:16
Aleksandar Usik odrekao se IBF pojasa Tanjug/AP Photo/Francisco Seco
Aleksandar Usik odrekao se IBF pojasa

Prošlo je svega nešto više od mesec dana otkako je Aleksandar Usik postao neprikosnoveni šampion u teškoj kategoriji, postavši prvi bokser kome je to pošlo za rukom nakon četvrt veka, a sada je odlučio da se odrekne jednog od svojih pojaseva.

Podeljenom odlukom sudija, posle 12 rundi sa Tajsonom Fjurijem, ukrajinski bokser pobedio je "Kralja Cigana" i do tada neporaženog teškaša 18. maja u Rijadu, gde je svojoj kolekciji (WBA, WBO, IBF) dodao pojas iz WBC kategorije.

Međutim...

Iako se očekivalo da će Ukrajinac zadržati u vlasništvu sva četiri pojasa, a time i epitet neprikosnovenog šampiona kojeg boks nije video još od 1999. godine i Lenoksa Luisa, Aleksandar Usik iznenadio je fanove ove plemenite veštine, odrekavši se svog IBF pojasa u korist britanskih boksera Entonija Džoše i Danijela Duboe.
 

 

 

Njihov meč na programu je 21. septembra na Vembliju.

"Entoni i Danijele, znam da vam je IBF titula važna. To je moj poklon vama", napisao je Ukrajinac na društvenim mrežama.

Kako navode svetski mediji, Usik je zatražio da mu se IBF pojas ne oduzima do meča sa Fjurijem, kako bi revanš 21. decembra dočekao sa titulom neprikosnovenog svetskog šampiona. Ali, IBF je morao da ostane pri svome i oduzme pojas Usiku, budući da se ne bori za obaveznim izazivačem (Danijel Duboa).

Podsetimo, Aleksandar Usik pobedio je Tajsona Fjurija (2:1), upisavši 22 trijumf u karijeri, dok je "Kralj Cigana" posle 34 pobede i jednog remija, zabeležio prvi poraz u karijeri.